Noord-Holland test communicatietechnologie auto’s in 2018

De provincie Noord-Holland heeft in de eerste week van september 2018 een speciale test laten uitvoeren waarmee communicatiesystemen van auto’s werden getest. Het ging om een test waarbij zeven auto’s met elkaar moesten communiceren en met verkeerslichten. De test werd gehouden op de N205 bij Hoofddorp en Haarlem volgens de provincie. Volgens de overheid is het de eerste keer dat dit soort testen in Nederland op de wegen werden uitgevoerd.

Doormiddel van speciale communicatiesystemen staan de auto’s met elkaar in contact. Daardoor geven ze aan elkaar door wanneer ze optrekken of juist afremmen. De andere auto’s reageren hier dan op waardoor de verkeersdoorstroom wordt bevorderd. Daarnaast zijn de auto’s ook uitgerust met een systeem waarmee ze met verkeerslichten communiceren. Dit zorgt er voor dat de auto’s door krijgen hoe lang het nog duurt voordat het licht op groen of juist op rood springt. Ook dit bevorderd de verkeersdoorstroming en maakt het deelnemen aan het verkeer veiliger.

Dat was ook de doelstelling van de onderzoeken. De provincie Noord-Holland wil namelijk onderzoeken of de doorstroming van het verkeer verbeterd kan worden wanneer auto’s en andere voertuigen op de weg met elkaar en de infrastructuur kunnen communiceren. In november worden de uitkomsten van het onderzoek verwacht.