Krapte op de woningmarkt grootste in Noord Holland in 2018

De krapte op de Nederlandse woningmarkt is een veelbesproken onderwerp bij makelaars en woningzoekers. Het beperkte aanbod op de woningmarkt valt ook terug te zien in de cijfers van het CBS. Daarin is aangegeven dat met name in de provincie Noord-Holland er sprake is van een krapte op de woningmarkt. Daarom wordt er in die provincie regelmatig meer geboden voor een koopwoning dan de vraagprijs.
Woningen staan steeds korter te koop. Dat komt omdat meer mensen op zoek zijn naar een woning. De periode dat een woning te koop staat neemt ad. Deze afname is merkbaar in alle provincies van Nederland. Het CBS geeft aan dat koopwoningen in 2018 gemiddeld minder lang te koop worden aangeboden dan in 2014.

In Noord Holland staan woningen gemiddeld het kortste te koop. Dat was het geval in juni 2014 maar ook in juni 2018 stonden woningen in die provincie het kortst te koop. Dat maakt duidelijk dat de wooningmarkt in Noord-Holland het meest overspannen is. In juni 2018 stonden woningen in Noord Holland gemiddeld 2 maanden te koop voordat ze werden verkocht. Dit is dus de periode van het voor het eerst te koop aanbieden van het huis tot het moment van de registratie van de overdracht bij het Kadaster