De verkoopprijzen van woningen in Nederland liggen regelmatig hoger dan de vraagprijs waarvoor de koopwoning te koop staat. Dat komt donderdag 18 oktober 2018 naar voren uit de resultaten van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name in gebieden waar het aanbod aan koopwoningen laag is wordt er regelmatig boven de vraagprijs geboden. Consumenten en beleggers zijn vaak bereid om meer voor een woning te betalen als de woningmarkt krap is. Dit is met name het geval in grote steden.
In Amsterdam ligt de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen het hoogste ten opzichte van de vraagprijs. Daar wordt gemiddeld 5 procent boven de vraagprijs geboden. Ook in andere steden is deze ontwikkeling merkbaar. Zo wordt ook ik Almere en Haarlem regelmatig meer geboden dan de vraagprijs van de woning. Ook in Utrecht en de gemeente Groningen komt het bieden boven de vraagprijs regelmatig voor. Deze steden vormen gezamenlijk de top vijf van steden waarin meer werd geboden dan de vraagprijs in 2017.
Het CBS heeft bij het samenstellen van de top vijf op dit gebied een brekening gebruikt die gebasseerd is op de ratio verkoopprijs/vraagprijs. Hierbij geefteen ratio van 1 aan dat de verkoopprijs van een bestaande woning gelijk is aan de laatst bekende vraagprijs van de woning. Wanneer deze ratio hoger is dan 1 zal de verkoopprijs hoger liggen dan de gevraagde prijs. In de omgeving van Amsterdam worden woningen ook steeds vaker voor hogere verkoopprijzen verkocht dan de vraagprijs. Volgens het CBS zijn van de twintig gemeenten met de hoogste ratio verkoopprijs/aankoopprijs er in 2017 twaalf in de provincie Noord-Holland genoteerd.