Koopwoningen in augustus 2018 ruim 9% duurder dan augustus 2017

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn de afgelopen tijd omhoog gegaan. In de maand augustus kwam de gemiddelde verkoopprijs van woningen 9,3 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een aanzienlijke prijsstijging maar toch is er sprake van een vertekenend beeld. Er worden namelijk ook minder woningen verkocht. Dit komt vrijdag 21 september 2018 naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Er blijken minder woningen te koop te staan in bepaalde woningtypen.

Vraag en aanbod
Dat zorgt er voor dat vraag en aanbod verder uit elkaar liggen. Er is meer vraag naar bepaalde woningen dan aanbod. De logische marktwerking is dan dat de verkoopprijs van de gewilde koopwoning omhoog kan. Tegenwoordig wordt steeds vaker boven de vraagprijs van woningen geboden. Dat betekent dat woningen voor meer geld wordt verkocht dan de oorspronkelijke vraagprijs. Dit gebeurd vooral in drukke verstedelijkte gebieden waar het aanbod aan woningen beperkt is en de vraagprijs hoog.

Woningprijzen in steden
In steden zoals Amsterdam is de woningmarkt nauwelijks gezond te noemen. Daar stijgen de woningprijzen zo hard dat men nauwelijks geleerd lijkt te hebben van de woningmarktcrisis of de zogenaamde huizenbubbel. Die is een aantal jaren geleden geklapt waardoor de prijzen van woningen aanzienlijk daalden en veel mensen in de financiële problemen kwamen. De woningmarkt blijkt echter nauwelijks wat geleerd te hebben van die problematiek.

Nieuwe crisis op de woningmarkt

Ten opzichte van het dieptepunt van de woningmarktcrisis in juni 2013 is de gemiddelde prijs van koopwoningen al met 32 procent gestegen. Inmiddels zijn de prijzen op de woningmarkt sinds mei 2018 boven het prijsniveau van augustus 2008 uitgekomen. Die maand was de piek op de woningmarkt op het gebied van woningprijzen. Daarna stortte de zeepbel in elkaar en werden woningen goedkoper. Nu is het afwachten wanneer in bepaalde streken de woningmarkt weer in elkaar stort. Het aantal verkochte woningen stagneert nu al. In de eerste acht maanden van 2018 werden 145.507 verkochte woningen geregistreerd. Dit is een daling van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.