Beperkt aanbod op Open Huizen Dag zaterdag 6 oktober 2018

Het aanbod aan woningen die te koop staan in Nederland is beperkt. Daarom spreekt men ook wel van een zogenaamde ‘krapte op de woningmarkt’. Een krapte op de woningmarkt betekent in feite dat er meer vraag is naar woningen dan aanbod. Het gebrek aan aanbod op de woningmarkt kwam ook duidelijk in beeld door de Open Huizen Dag die zaterdag 6 oktober werd gehouden. De Open Huizen Dag is een speciale dag die wordt georganiseerd door makelaarsorganisatie NVM. De doelstelling van deze dag is het voor potentiële kopers gemakkelijker te maken om een woning zonder afspraak te bezichtigen.

Open Huizen Dag oktober 2018

Op zaterdag 6 oktober 2018 deden ruim dertienduizend woningen in Nederland mee aan de Open Huizen Dag. Dit aantal lijkt misschien behoorlijk maar het is toch slechts de helft van het aantal woningen dat twee jaar geleden op deze dag te bezichtigen was. Het aanbod aan woningen neemt af in Nederland. Daarnaast zorgt het gebrek aan aanbod en de stijgende vraag er voor dat er steeds meer huizenbezitters en makelaars zijn die de vraagprijs van woningen verhogen. Bovendien wordt er in de praktijk vaak ook nog over de vraagprijs heen geboden.

Boven de vraagprijs bieden
Deze ontwikkeling zorgt er voor dat vooral mensen met veel geld in staat zijn om een woning te kopen die geheel of bijna geheel aan hun wensen voldoet. Mensen die minder geld beschikbaar hebben zoals de meeste starters op de woningmarkt vinden het juist steeds moeilijker om een beschikbare woning te vinden die volledig aan hun wensen voldoet. Het initiatief komt steeds meer bij de kopers te liggen. In sommige drukke steden doen mensen die een woning of appartement zoeken er bijna alles aan om een woning te bemachtigen. Sommige geïnteresseerden in nieuwbouwprojecten bieden bij voorbaat al boven de vraagprijs. Dat bericht werd afgelopen zomer al bekend gemaakt door de NVM tijdens een presentatie van de meest recente jaarcijfers.