Grote terugroepactie Toyota eind 2018

De Japanse autofabrikant Toyota heeft op één dag drie verschillende terugroepacties afgekondigd. Volgens de autoproducent zullen er over de gehele wereld bijna twee miljoen auto’s terug naar de garage. Er zou een probleem zijn geconstateerd met de airbags van de voertuigen die nu worden teruggeroepen. Het is op dit moment nog onduidelijk of er ook voertuigen van Toyota in Nederland worden teruggeroepen naar de garage.

De terugroepactie van Toyota is de grootste terugroepactie in de afgelopen tijd. Het defect aan de airbags heeft te maken met het controlesysteem van de airbag. Dit probleem zou bij 1,1 miljoen voertuigen aan de hand zijn. Verder roept Toyota in Japan nog ongeveer 300.000 wagens terug. Deze terugroepactie vind plaats omdat de zogeheten inflator van de airbag onder bepaalde omstandigheden kapot kan gaan.

De derde terugroepactie die Toyota heeft afgekondigd heeft te maken met Takata-airbags waarmee problemen zijn geconstateerd. Bij deze terugroepactie zijn 600.000 auto’s betrokken. Takata airbags zijn een paar jaar geleden nog in opspraak geraakt omdat er metalen deeltjes vrij konden komen door defecten aan het airbag-opblaassysteem. Door deze metalen deeltjes kunnen mensen in de cabine van de auto gewond raken. Het is onduidelijk of de huidige terugroepacties iets te maken hebben met ongelukken of incidenten. Het kan dus ook goed zijn dat de terugroepacties uit voorzorg zijn afgekondigd.