Groot thuiswerk-experiment door coronacrisis 2020 succesvol aldus meerderheid bedrijven

Door de coronacrisis mochten veel werknemers elkaar niet ontmoeten. Dat betekende in feite dat een groot aantal werknemers thuis moest werken. Er was sprake van een groot thuiswerk-experiment. Veel bedrijven wisten namelijk niet hoe de coronamaatregelen moesten worden omgezet in beleid. Het nieuwe beleid was het laten thuiswerken van werknemers. Zowel werknemers als werkgevers moesten zich in korte tijd aanpassen. Dat betekende niet alleen dat de mindset anders moest worden er moest ook andere werkplekken worden gerealiseerd.

Niet elke werknemer in Nederland heeft een geschikte plek om thuis te werken. Sommige werknemers moesten bijvoorbeeld op een zolderkamer werken of aan de keukenkamer. Dat vereist aanpassingen. Een korte tijd thuis werken op een ongeschikte werkplek kan wel maar voor langere tijd dient toch geschikt kantoormeubilair beschikbaar te zijn. Sommige bedrijven faciliteerden werknemers op dit gebied door bureaus, bureaustoelen, communicatieapparatuur en andere materialen beschikbaar te stellen. er waren zelfs bedrijven die specialisten bij werknemers langsstuurden om advies uit te brengen over een geschikte werkplek thuis. Zo werd maatwerk gerealiseerd. Het thuiswerk-experiment werd door veel grote werkgevers als een succes beschouwd.

Nu de coronacrisis langzaam maar zeker overwonnen blijkt te worden is de wereld structureel veranderd. De mensheid heeft een wake-up-call gehad. Ook bedrijven merken nu dat grote groepen mensen bij elkaar in kantoortuinen ook risico’s met zich meebrengt. De kans op besmettingen neemt namelijk toe als veel mensen bij elkaar komen. Bedrijven zijn in 2020 bezig met de ontwikkeling van een nieuw beleid. Een structurele toename van het aantal thuiswerkplekken lijkt logisch. Dat zorgt er voor dat bedrijven wellicht kosten kunnen besparen en met minder kantoorruimte toekunnen. Ook woon-werkverkeer zal door de nieuwe ontwikkelingen vermoedelijk worden gereduceerd.