Ziekteverzuim verdubbeld op de bouw door coronacrisis in maart 2020

Er is sprake van een toenemend ziekteverzuim in de bouw volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dit ziekteverzuim zou in de maand maart zelfs zijn verdubbeld in Nederland. Directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft dit vrijdag 17 april bekend gemaakt op basis van een enquête onder de achterban van deze organisatie.

Tijdens het onderzoek heeft het EIB werkgevers in de bouw benaderd maar ook zzp’ers en ongeveer veertienhonderd werknemers. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek kan de conclusie worden getrokken dat het ziekteverzuim in maart 2020 ongeveer is verdubbeld vergeleken met hoe het normaal rond deze periode is. Volgens directeur Van Hoek zijn de meeste ziekmeldingen volgens hem uit voorzorg gedaan. Denk hierbij aan klachten zoals verkoudheid. Bij deze milde klachten blijven veel werknemers uit voorzorg thuis om te kijken hoe deze klachten zich ontwikkelen.

Vaak is dit ook de opdracht van werkgevers. Volgens het EIB komt het overgrote deel van de ziekmeldingen van bouwvakkers. Dat zijn de uitvoerende krachten die iedere dag op de bouw werkzaamheden uitvoeren. Maar ook bij UTA personeel vallen veel werknemers uit vanwege ziekte. UTA staat voor uitvoerend, technisch en administratief personeel. In deze beroepsgroep melden zich wel minder mensen ziek. “Dat is eigenlijk altijd al zo” voegt de EIB-directeur daar aan toe.