Gemeente Rijswijk gaat zelf huurwoningen in middensegment bouwen in 2021

Rijswijk is de eerste Nederlandse gemeente die zelf huurwoningen gaat bouwen voor middeninkomens. Het is de bedoeling dat door de bouw van de huurwoningen het aanbod aan huurwoningen wordt vergroot. Toekomstige huurders zouden iedere maand ongeveer 825 tot 975 euro kwijt zijn aan huur. In totaal worden er honderd woningen gebouwd. Dit bericht werd bekend gemaakt in een artikel van het AD. Daarin stond afgelopen weekend een interview met wethouders Johanna Besteman (Wonen) en Jeffrey Keus (Financiën).

Meer mogelijkheden voor huurders

De gemeente Rijswijk heeft een bijzondere stap genomen. het is voor het eerst dat een gemeente zelf de bouw van huurwoningen op zich neemt. Tot voor kort hebben de gemeenten in Nederland de bouw en uitbating van woningen uitbesteed aan commerciële partijen. De prijzen van huurwoningen worden echter steeds hoger. Vooral huurders in het middensegment hebben het lastig. Voor deze groep wordt het steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Dat is tegen de zin van gemeenten maar de meeste gemeenten zijn niet bereid om grote stappen te zetten. De gemeente Rijswijk heeft nu wel een grote stap gezet. Voor de uitvoering van het plan heeft de gemeente een zogenaamd Woonfonds opgericht. Daarin wordt 30 miljoen euro gestoken. De gemeente zelf zal 3 miljoen investeren. De overige miljoenen zijn afkomstig van andere partijen en daarnaast zal ook geld geleend worden bij financiële instellingen zoals banken.

Honderd woningen

Wethouder Besteman legt uit dat het idee best wel simpel is: “De gemeente verkoopt grond aan ontwikkelaars. Die bouwen daar honderd woningen op en achteraf koopt het Woonfonds die woningen terug. De hoogte van de huur en de betaalbaarheid van de woningen op lange termijn worden vastgelegd in de voorwaarden van het fonds.” De huurprijs voor een appartement zal 825 en 875 euro per maand liggen en een eengezinswoning zal gemiddeld 975 euro aan huur moeten kosten. Dit is echter een voorstel van de wethouders. Het is de bedoeling dat de woningen voor tien tot vijftien jaar verhuurd worden. Daarnaast zal het geld dat uit de huur wordt verdiend weer teruggestort worden in het woonfonds. De deelnemers aan het woonfonds krijgen daardoor hun inleg weer terug.