Woningcorporaties gaan 80.000 sociale huurwoningen bouwen vanaf mei 2020

Er worden de komende tijd meer sociale huurwoningen gebouwd door woningcorporaties. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken worden er 80.000 sociale huurwoningen versneld gebouwd. Dit bericht werd donderdag 14 mei 2020 bekend gemaakt door het ministerie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het bericht in de media gebracht in samenwerking met koepelorganisatie Aedes en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De overheid wil dat er in Nederland meer sociale huurwoningen worden gebouwd.

Huurwoningen moeten betaalbaar zijn en blijven. Met name de economisch zwakkeren in de maatschappij hebben het de afgelopen tijd moeilijk gehad om een betaalbare woning te vinden. Bovendien zijn veel koopwoningen gekocht door investeringsmaatschappijen die deze vervolgens in de verhuur brachten tegen grote huurbedragen. Er moeten dus meer betaalbare huurwoningen komen. Deze worden met een korting op de verhuurdersheffing gebouwd.

Begin 2020 is de regeling in het leven geroepen om sneller meer betaalbare woningen te kunnen bouwen. Over het algemeen betalen woningbouwers een heffing van ongeveer een half procent over de WOZ-waarde van huurwoningen. Door de speciale maatregel kunnen woningcorporaties voor het bouwen van een sociale huurwoning een belastingkorting van maximaal 25.000 euro ontvangen. De regeling is populair onder woningcorporaties. In de eerste vijf maanden van 2020 was de korting van in totaal 1 miljard euro al op, terwijl de regeling bedoeld was voor een periode van tien jaar.