Nederland heeft tekort aan betaalbare huurwoningen in 2018

In Nederland zijn de prijzen voor huurwoningen opnieuw gestegen. Dit komt naar voren uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedbeheerder VGM NL. Deze organisaties monitoren elk jaar de huurtarieven van woningen. Makelaarsvereniging NVM en vastgoedbeheerder VGM NL nemen alleen de woningen mee die in de zogenaamde vrije sector vallen. Woningen die tot de sociale woningbouw behoren worden niet in het onderzoek meegenomen.

Verder werd bij de monitoring ook de huurprijs als selectiecriterium genomen. Dat maakt dat alleen woningen in de vrije sector met huren vanaf 711 euro per maand zijn meegenomen in het onderzoek. In deze categorie blijken de huurprijzen voor huurwoningen te zijn gestegen. Nu is de gemiddelde huurprijs voor een woning in de vrije sector ongeveer 1020 euro per maand. Een jaar geleden was dit nog 995 euro. Vooral in steden neemt de huurprijs van woningen in de vrije sector toe.

Huurprijzen vrije sector per provincie
Met name in Almere is de huur omhoog gegaan. In Almere moesten huurders in 2017 gemiddeld 20 procent meer huur betalen ten opzichte van het jaar daarvoor. In de dorpen valt deze prijsstijging over het algemeen mee. Er worden wel veel nieuwe woningen gebouwd waaronder ook veel huurwoning maar dat neemt niet weg dat er een grotere vraag is naar huurwoningen dan een aanbod aan huurwoningen in de vrije sector. Van alle provincies in Nederland is de huurprijs per vierkante meter in de provincie Noord-Holland het duurst zijn. In die provincie betaalt een huurder gemiddeld 15,22 euro huur per vierkante meter. De provincie Friesland heeft met een gemiddelde huurprijs van 8,09 per vierkante meterprijs de laagste huurprijs in Nederland in de vrije sector.