Gasvoorraad Nederland gaat langer mee door nieuwe techniek

Nederland is op dit moment nog afhankelijk van gas dat vanuit andere landen naar Nederland wordt getransporteerd. Dat maakt Nederland kwetsbaar vooral wanneer er politieke spanningen ontstaan met landen die aan Nederland gas leveren. Eerder dit jaar maakte de Amerikaanse president Obama al duidelijk dat Europese landen zelfvoorzienend moeten worden op het gebied van energie. Dit lijkt een onmogelijke opgave toch zijn veel bedrijven bezig met ontwikkelingen die Nederland onafhankelijk moeten gaan maken op energie gebied. Daarbij wordt gekeken naar duurzame energie en het optimaal benutten van de gasvelden en andere energiebronnen.

De NOS maakte zaterdag bekend dat de TNO onderzoek heeft gedaan naar het benutten van gas uit gasvelden in Nederland. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat in het verleden maximaal 80 tot 85 procent van het gas uit een gasveld gewonnen kon worden. Tegenwoordig ligt dat percentage veel hoger en kan men ook het laatste deel van het gas uit het gasveld halen. Dit komt door de nieuwe technieken die worden toepast in de gasindustrie. Men past bijvoorbeeld zeep toe om het water in de gasput te laten schuimen. Hierdoor kan het laatste restje gas dat in de put aanwezig is alsnog naar boven worden gebracht.

Ondanks het goede nieuws van de TNO dient men voorzichtig om te gaan met de gasvoorraden in Nederland. Het gas raakt een keer op, daarom zal men moeten investeren in duurzame energie.

Reactie van Technisch Werken
Nederland kan op technologisch gebied meer dan 10 jaar geleden toch maakt ons dat niet onafhankelijk. In Nederland zal men nog meer aandacht moeten hebben voor effectieve duurzame energie. Er is namelijk ook duurzame energie die nauwelijks rendabel en nauwelijks effectief is. Daarnaast zal men ook minder energie moeten verspillen. Daar is de laatste tijd weinig aandacht voor. Men heeft het vooral over het winnen van energie uit energiebronnen in plaats van het effectief gebruiken van energie.