Wat is een loods en wat is loodsenbouw?

Een loods in een bouwwerk dat als overdekte opslagplaats kan worden gebruikt. Naast een functie als opslagplaats kunnen loodsen ook worden gebruik als werkplaats, garage . Een loods bestaat meestal uit een staalconstructie die is samengesteld uit profielen zoals H-balken. De constructie van een loods bestaat uit steunbalken en dakspanten die aan elkaar worden bevestigd met bouten, schroeven of andere bevestigingsmiddelen. De steunbalken en dakspanten kunnen van zowel hout als metaal worden vervaardigd. De beplating die om de loods heen wordt aangebracht wordt meestal van metaal of kunststof gemaakt. Door het gebruik van lichte metalen hoeft de draagconstructie minder stevig te zijn.

Wat is loodsenbouw?
De loodsenbouw is een deel van de bouwsector dat gericht is op de bouw van loodsen. Dit kunnen zeer uiteenlopende loodsen zijn zoals: een nissenhut, een droogloods, een kapschuur en een romneyloods. Veel (agrarische) bedrijven maken in Nederland gebruik van een loods. Ook garagebedrijven en bedrijven in de werktuigbouwkunde hebben dikwijls een loods waar de werkzaamheden worden uitgevoerd en de machines staan opgesteld. De loodsenbouw ontwerp en bouwt loodsen voor diverse opdrachtgevers. De eisen aan de loodsen zijn verschillend.

De verschillen liggen op het gebied van omvang, vormgeving en constructie. Ook de toegepaste materialen kunnen verschillen. Bij sommige loodsen is het bijvoorbeeld wenselijk dat er daglicht in de loods aanwezig is. Verder kunnen er eisen worden gesteld aan de isolatie en de (betonnen) vloer. Loodsen die in een wijds gebied staan of aan de kust zijn geplaatst kunnen veel wind vangen. Daar moet met de constructie van de loods rekening mee gehouden worden. Soms worden er aan de constructie van een loods ook werktuigen bevestigd zoals bovenloopkranen. Dit vereist nog meer van de constructie van de loods. Loodsenbouw is niet eenvoudig het samenstellen van constructiedelen en beplating, er komen veel inzicht en sterkteberekeningen bij kijken. Dit inzicht wordt geboden door constructeurs en bouwkundigen.