Gasprijs verder omhoog op woensdagochtend 5 januari 2022

De prijs van gas is op woensdag in de ochtend weer gestegen boven de grens van 90 euro per megawattuur. Deze prijsstijging is het gevolg van de bezorgdheid in de markt die ontstaat over de leveringen van aardgas vanuit Rusland. Momenteel stroomt het aardgas volgens bronnen de verkeerde kant. Het aardgas zou vanuit Rusland naar Duitsland moeten worden getransporteerd via een pijpleiding die door Polen loopt. Deze pijpleiding heeft de naam Yamal-Europe-pijpleiding en wordt alleen gebruikt voor het transporteren van gas vanuit Rusland naar Duitsland.

Gas stroomt verkeerde kant op

In plaats van deze richting is nu een tegenovergesteld proces merkbaar. Het aardgas stroomt vanuit Duitsland juist weer terug naar Rusland. Beide landen wijzen in deze situatie naar elkaar. Inmiddels zijn zestien weken verstreken waarin het aardgas de verkeerde kant op gaat. Dit komt naar voren uit gegevens die zijn verstrekt door de Duitse netwerkbeheerder Gascade. Het probleem is echter dat als het aardgas niet Duitsland binnen komt het ook niet kan worden door getransporteerd naar de rest van Europa. Een groot deel van Europa krijgt dus te weinig aardgas binnen.

Aanbod van aardgas

Dat zorgt er voor dat het aanbod aan aardgas feitelijk daalt. Een laag aanbod en een toenemende vraag zorgen voor een stijgende prijs. De voortdurende onzekerheid op de gasmarkt heeft er voor gezorgd dat de gasprijzen omhoog zijn gevlogen de laatste tijd. Verschillende overheden proberen nu andere oplossingen door te voeren. Zelfs in Nederland wordt nagedacht over het winnen van aardgas. In Groningen neemt op dit gebied de bezorgdheid toe.