Gasprijs verder omlaag door zachte winter in 2021

De winterperiode is in 2021 behoorlijk mild. Dat betekent dat er ook minder gas is verstookt. De vraag naar aardgas neemt door de zachte winterperiode verder af. Ongeveer tien dagen geleden kwam de aardgasprijs op een piek van 180 euro. Na deze piek is de prijs van aardgas al ruim 50 procent gedaald. De daling van de aardgasprijs is niet alleen het gevolg van de zachte wintertemperatuur, er zijn namelijk meer ontwikkelingen. Zo zijn er ook een paar schepen op weg naar Europa met vloeibaar gemaakt aardgas. Deze aardgas wordt ook wel Lng genoemd en is goed transporteerbaar per schip en met vrachtwagen.

Aardgasprijs in beweging

Doordat de schepen naar Europa op weg zijn is de aardgasprijs aanzienlijk gedaald. Inmiddels is de aardgasprijs gedaald naar ongeveer 87 euro per megawattuur. Het is al geruime tijd bekend dat er schepen met gas naar Europa onderweg zijn. Het aardgas is met name afkomstig uit Amerika. Dat ligt politiek heel interssant. Europa heeft namelijk met Rusland een conflict over de levering van aardgas. Amerika wil dat Europa voet bij stuk houdt in dit conflict. Daarnaast is het juist Amerika die extra aardgas levert aan Europa. Bovendien is het voor Amerika ook interessant om aardgas aan Europa te leveren. De prijs van aardgas ligt namelijk in Europa 15 keer zo hoog als Amerika. Het leveren van aardgas aan Europa vanuit Amerika is dus niet alleen vanuit politiek belang interessant maar ook vanuit economisch belang.

LNG op weg naar Europa

Eerder zou er meer Lng vanuit Amerika naar Azië op weg zijn. Deze schepen zijn echter omgekeerd naar Europa. De reden hiervoor is de hogere afzetprijs. De handel in aardgas is een bijzondere handel waarbij wordt gehandeld op basis van dagprijzen. De hoogste bieder kan het aardgas naar binnen halen. De prijs van aardgas kan daardoor wel oplopen. Desondanks is het beter om ook deze levering van aardgas in werking te zetten in plaats van te wachten op leveringen van aardgas vanuit Rusland. Het aardgas van Rusland wordt momenteel geleverd via Polen. Rusland wil zelf echter dat het aardgas geleverd gaat worden via de nieuwe aardgaspijplijn Nord Stream 2. Dit is echter niet wat Duitsland wil omdat het aardgas en deze pijplijn in handen zijn van het Russische Gazprom die daardoor veel te veel invloed krijgt in de aardgaslevering aan Europa.