Gasprijs daalt vanwege schepen met LNG die uit de VS naar Europa gaan in winter 2021- 2022

De gasprijs is in Nederland afhankelijk van het aanbod. Omdat Nederland als onderdeel van Europa afhankelijk is van vraag en aanbod vanuit Europa kan men de conclusie trekken dat Nederland zelf weinig invloed heeft op de gasprijs. Tussen Rusland en Duitsland heerst er een conflict over de levering van aardgas. De Russen wil dit aardgas wel aan Europa leveren maar alleen via de nieuwe aardgaspijplijn Noorstreem 2. Deze nieuwe aardgaspijpleiding is eigendom van Rusland en het aardgas dat er doorheen stroomt is ook van Rusland. Daardoor heeft Rusland een grote invloed op de gasmarkt van Europa en in feite ook op de verwarming van Europese huizen en bedrijven. Doordat de standpunten in het conflict verharden is de aardgasprijs de afgelopen maanden steeds verder omhoog gegaan.

Vlak voor Kerst daalde de gasprijs echter door een nieuw bericht in de media. Amerika die al geruime tijd de bondgenoot is van Europa heeft namelijk een oplossing. Er zouden verschillende vrachtschepen worden volgetankt met LNG en naar Europa worden gestuurd. In eerste instantie zouden de schepen koers zetten naar landen waar het gas vele malen goedkoper is dan in de EU. De routes zijn inmiddels verlegd naar de Europese Unie. Door deze ontwikkeling lijkt Amerika weer uitkomst te bieden in een Europees conflict. Net als bij de meeste mediaberichten over vraag en aanbod van energie is het effect van het bericht meteen merkbaar op de markt. De prijs van aardgas is inmiddels gehalveerd van boven de €1,80 per kuub naar minder dan €0,90 op dit moment. Deze prijs is altijd nog veel hoger dan de prijs van aardgas in de winter van 2019 – 2020. Toen lag de prijs van aardgas rond de €0,20.

Het is onzeker of de gasprijs begin 2022 nog onder de euro per kuub blijft. Er zijn grote verschillen tussen de prijs in aardgas in de wereld. Zo is de prijs van aardgas in Amerika ongeveer 13 keer zo goedkoop als in Europa. Als er sprake is van een koude winter dan zal de gasprijs de komende weer verder oplopen. Gelukkig heeft men het over een relatief warme jaarwisseling. Dat heeft weer een effect op de vraag naar gas.