Gasprijs in Engeland ruim verdriedubbeld sinds begin 2021

De prijs van aardgas is in het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk gestegen. Vanaf het begin van 2021 tot aan september is de prijs van aardgas verdriedubbeld. Dat zorgt er voor dat niet alleen de burgers maar ook energiebedrijven problemen krijgen. In het Verenigd Koninkrijk zijn er maximale gasprijzen. Dat betekent dat burgers meer moeten betalen voor aardgas maar altijd weten wat de maximale gasprijs is. Het feit dat er een maximale gasprijs is zorgt er dus voor dat de Engelse burgers ook bij een krapte aan aardgas niet bang hoeven te zijn dat hun energierekening hoger wordt dan het afgesproken maximum.

Prijs van aardgas omhoog

De prijs voor aardgas is echter in 2021 dusdanig gestegen dat energiebedrijven in de problemen komen. De hoge energieprijs zorgt er voor dat energiebedrijven aardgas moeten inkopen tegen forse bedragen. Deze bedragen liggen hoger dan de bedragen die de energiebedrijven aan hun klanten kunnen doorberekenen omdat ze aan een maximum gebonden zijn. De hoge energieprijzen zorgen er daardoor voor dat energieleveranciers in de problemen komen. Er zijn inmiddels zes Britse energiebedrijven failliet gegaan. De kans is groot dat er meer energiebedrijven zullen volgen als de prijs voor aardgas niet lager wordt. Ook de klanten van de energiebedrijven zullen dit gaan merken.

Lagere energierekening

Niet alleen Engeland heeft te maken met een hoge gasprijs. Dit effect is voelbaar in heel Europa sinds de economie na de coronacrisis weer uit een dal aan het omhoog klimmen is. Hoe meer bedrijven en burgers uitgeven hoe meer energie er nodig is. Dat heeft een direct effect op de energieprijzen. De vraag is groot maar het aanbod is laag. Daarnaast spelen ook politieke factoren een rol. Zo is de levering van aardgas vanuit Rusland gereduceerd. Dat komt het aanbod niet ten goede. Inmiddels heeft Europa al gesprekken gevoerd met Noorwegen over een verhoging van de levering van aardgas. Noorwegen heeft al toergezegd dat er een hogere levering zal komen van aardgas. Dat moet er voor zorgen dat Europese landen minder geld hoeven te betalen voor aardgas. Zo blijft de energierekening betaalbaar.