Prijs van aardgas aanzienlijk gestegen in 2021

De prijs van gas is sterk gestegen in 2021. Net als de olieprijs gaat de prijs van aardgas ook steeds sneller omhoog nu de economie wereldwijd aantrekt. Dit werd duidelijk op de Nederlandse gasbeurs op deze beurs is de prijs van aardgas zeer sterk toegenomen. Inmiddels is de prijs van aardgas gestegen naar de hoogste prijs in een periode van dertien jaar. Aan het begin van 2021 werd al duidelijk dat de prijs van aardgas aanzienlijk omhoog zou gaan. Toen steeg de prijs van aardgas al met ruim de helft.

Gasopslag leeg

De stijging van de aardgasprijs heeft onder andere te maken met de behoorlijke koude periode aan het begin dit jaar. De winter was in 2021 kouder en bovendien langer dan de meeste winters de afgelopen jaren. De koude winters hebben er voor gezorgd dat de gasopslagplaatsen in Europa werden leeggepompt. Bovendien is ook de prijs van CO2-uitstootrechten van invloed geweest op de hoogte van de aardgasprijs. Er is sprake van een lagere gaslevering vanuit Rusland en Noorwegen. Doordat er minder aardgas op de markt beschikbaar komt en de vraag naar aardgas blijft toenemen zal de prijs van aardgas hoog blijven.

Gasprijs gestegen

Afgelopen vrijdag was de prijs van aardgas beland op 29,40 euro per megawattuur gas. Het zal niet lang meer duren voordat de prijs van aardgas boven de 30 euro komt. Dit lijkt een kwestie van tijd. Het is ook goed mogelijk dat er komende winter een tekort aan gas ontstaat. Aardgas wordt gebruikt in veel centrale verwarmingssystemen. Daarnaast worden verschillende energiecentrales met aardgas gestookt omdat aardgas een minder vervuilende verbranding geeft dan steenkool. Toch zijn er al verschillende energiebedrijven die over zijn gestapt op steenkool.

Nord Stream 2-gasverbinding

Dat betekent dus ook meer luchtvervuiling waarmee de groene ambities van Europa in het gedrang komen. Door het aardgastekort kijken handelaren onder andere naar de omstreden Nord Stream 2-gasverbinding tussen Rusland en Duitsland. Dit zou een oplossing kunnen vormen voor het gastekort. Deze gasverbinding zou mogelijk al voor de winter in werking kunnen worden gesteld, al is dat nog verre van zeker.