Gasprijs omhoog in februari 2018

De prijs van aardgas is in Europa behoorlijk omhoog geschoten vanwege de verwachte vrieskou in Europa. Op vrijdag 23 februari 2018 werd de sterkste prijsstijging voor aardgas genoteerd sinds de maand oktober 2008. Op deze dag ging de prijs voor aardgas op de Britse handelsmarkt met 19 procent omhoog. Dat zorgt er voor dat voor aardgas nu in totaal 44 procent meer moet worden betaald dan het bedrag dat aan het begin van de week voor aardgas werd betaald.

De komende tijd wordt een flinke vrieskou verwacht. Zo verwacht men vorst in Nederland maar ook in delen van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zal het volgende week stevig gaan vriezen. In een aantal weerberichten heeft men het over een vorst tot 10 graden onder nul. De vrieskou is afkomstig uit Siberië. Sommige weerkundigen spreken nu al van ‘de Russische beer’. Heel lang zal het echter niet gaan vriezen. De vorst zal naar verwachting tot het einde van volgende week voortduren.

De vorst heeft direct invloed op de gasprijs omdat veel woningen voor hun verwarmingsinstallatie afhankelijk zijn van aardgas. Denk hierbij aan centrale verwarmingsinstallatie en bijbehorende cv-ketel. Veel huizen hebben nog geen pelletkachel of hybride warmtepomp. Daarnaast zijn veel woningen in Nederland nog niet aangesloten op stadsverwarming of blokverwarming. De energietransitie wordt echter wel een race tegen de klok want de aardgaswinning in Groningen wordt behoorlijk teruggeschroefd. De overheid heeft te lang gehoopt dat ze aardgas konden putten uit de gasbel in Groningen. Nu blijkt dat deze gaswinning onverantwoord is geweest. De energietransitie, die noodzakelijk is, kwam te laat op gang.