Aardgas uit de Yamal-Europe pijplijn stroomt ook begin 2022 de verkeerde kant op

De Yamal-Europe is een pijplijn die wordt gebruikt voor het transporteren van een deel van het aardgas van Rusland naar Duitsland. Normaal gesproken is de aardgaslevering vanuit Rusland redelijk stabiel maar daar is de afgelopen dagen verandering in gekomen. Inmiddels stroomt het aardgas al veertien dagen de andere kant op. Het aardgas stroomt dus weer richting Rusland. Dit komt naar voren uit gegevens van de Duitse netwerkbeheerder Gascade.

Ongeveer een zesde deel van al het aardgas dat Rusland naar Europa en Turkije transporteert loopt via de Yamal-pijpleiding. Een belangrijke factor in het geheel is Gazprom. Dit is het Russische aardgasbedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van aardgas aan zowel Europa als Turkije. Op maandag 3 januari 2022 geeft Gazprom echter nog geen capaciteit geboekt om gas via de pijpleiding richting Europa te sturen. Volgens de Russische president Vladimir Poetin loopt het aardgas de andere kant op omdat Duitsland gas doorvoert aan Polen en Oekraïne. Om die reden zou de gasstroom zich in tegengestelde richting bewegen.

Sinds een week voor Kerst stroomt er geen aardgas meer vanuit de Yamal-pijpleiding van Rusland richting Europa en Turkije. Rusland lijkt vooral de focus te hebben gelegd op de levering van aardgas via de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2. Deze pijpleiding is echter controversieel omdat de nieuwe gaspijplijn teveel invloed zou geven aan Gazprom die eigenaar is van de gaspijpleiding en het aardgas dat er doorheen stroomt. Juridisch gezien is dat voor Duitsland onacceptabel. De uitbater van de aardgaspijplijn zou volgens de Duitse overheid namelijk een Duits bedrijf moeten zijn om te voorkomen dat Duitsland te afhankelijk wordt van het buitenland.