ABN AMRO verwacht wel dat huizenprijzen in 2022 nog harder gaan stijgen

In 2022 zullen de huizenprijzen volgende ABN AMRO harder gaan stijgen dan eerder werd ingeschat. Volgens de bank zijn de bekende factoren weer van grote invloed op de stijgende woningprijzen. Het gaat hierbij natuurlijk om de lage hypotheekrente en het grote tekort aan woningen. Verder zijn de lonen ook iets gestegen en is de werkgelegenheid toegenomen. Er zijn meer mensen die een baan hebben waardoor ook meer mensen de mogelijkheid hebben om bij een hypotheekadviseur een redelijk bedrag te lenen voor een woning.

Toch is het nog steeds erg lastig voor starters op de woningmarkt. De starters kunnen ondanks bepaalde voordelen die vanuit de overheid zijn geboden nog niet concurreren met andere woningzoekenden. Dat komt omdat starters niet in bezit zijn van een woning. Doordat ze geen woning kunnen verkopen hebben ze nauwelijks startkapitaal opgebouwd. De lage spaarrente de afgelopen jaren heeft er ook niet voor gezorgd dat het spaargeld van veel starters is toegenomen. Verder hebben veel starters het op de woningmarkt ook moeilijk omdat ze vrij hoge huurprijzen betalen. Het sparen is daardoor al helemaal onmogelijk.

De hypotheekrente is door de toename in de inflatie wel weer gestegen. Toch stijgt de hypotheekrente niet zover door dat daardoor minder mensen actief worden op de woningmarkt. Volgens de ABN AMRO zullen daarom ook de woningprijzen in 2022 gaan stijgen. Volgens de bank zal de stijging uitkomen op 12,5 procent in 2022. In 2023 zal daar mogelijk nog 5 procent bovenop komen. Er is echter veel onzeker, eerdere schattingen over de woningmarkt zijn niet uitgekomen omdat de woningmarkt heel grillig is. Zo werd in een vorige raming van de ABN AMRO uitgegaan van een stijging van 10 procent over 2022. Dat is nu aanzienlijk bijgesteld met een plus van 2,5 procent.