ABN AMRO: huizenprijzen gaan in 2020 ongeveer 4 procent omhoog

De prijzen van woningen zullen de komende tijd minder hard omhoog gaan. Deze verwachting hebben analisten van ABN AMRO uitgesproken. Voor 2020 hebben de analisten een prijsstijging van 4 procent geraamd. In 2019 zijn de prijzen van woningen nog 7 procent gestegen. De economische groei zal echter de komende tijd afnemen en dat heeft een effect op de huizenmarkt. Volgens de economen van ABN AMRO zal de bbp-groei afzakken naar 1 procent.

Bovendien zullen ook de strengere normen met betrekking tot geld lenen zorgen voor een remmend effect. Gezinnen mogen in Nederland minder geld lenen op basis van hun inkomen. Het tweede inkomen wordt echter wel zwaarder meegewogen. Toch zijn er ook nog positieve factoren op de woningmarkt. Zo is er nog steeds sprake van een lage rente waardoor mensen minder geld kwijt zijn aan hypotheeklasten. Er zullen waarschijnlijk ook weinig woningen verkocht worden vanwege het geringe aanbod. Dat heeft echter wel een stuwend effect op de woningprijzen.

Het valt op dat met name voor starters weinig te kiezen is op de woningmarkt. Ook voor mensen met een modaal inkomen is nauwelijks keuze op de woningmarkt. De overheid wil dat er meer woningen worden gebouwd maar dat valt in de praktijk enorm tegen. Ieder jaar zouden 75.000 nieuwe woningen in Nederland moeten worden gebouwd. Dat aantal wordt lang niet gehaald. De overheid heeft hier zelf ook schuld aan. Er worden nauwelijks nieuwe bouwvergunningen verstrekt. Daar deden overheden al moeilijk over maar vanwege de stikstofrestricties en PFAS- richtlijnen is het aantal afgeven bouwvergunningen nog verder gedaald.