Gasprijs in Europa omhoog na explosie Oostenrijks gascomplex dinsdag 12 december 2017

De prijzen van aardgas zijn in Europa aanzienlijk gestegen na een explosie en brand in een groot gascomplex in Oostenrijk. Italië had na de explosie onmiddellijk melding gemaakt van mogelijke problemen in de gasvoorziening. Italië importeert namelijk Russisch aardgas en dat wordt doorgevoerd via het getroffen gascomplex van Gas Connect Austria in het Oostenrijkse Baumgarten an der March.

Gas Connect Austria
Het getroffen gascomplex is Gas Connect Austria en vormt een doorvoerhaven van aardgas naar verschillende Europese landen. Dit gascomplex ligt vlak bij de Slowaakse grens en is voor veel landen cruciaal in het importeren van aardgas. Het gascomplex van Baumgarten werd al tijdens de Koude Oorlog gebruikt voor het doorvoeren van aardgas. Ieder jaar gaat door dit aardgasknooppunt circa 40 miljard kubieke meter cryogeen gas. Cryogeen aardgas in feite vloeibaar gemaakt aardas. Men maakt aardgas in cryogene toestand zodat het aardgas gemakkelijker getransporteerd kan worden door de gasleidingen.

Daarnaast kan men ook sneller grote hoeveelheden aardgas vervoeren wanneer aardgas cryogeen is. Door het aardgasknooppunt stroomt, zoals eerder geschreven, 40 miljard kubieke meter cryogeen gas. Dat zorgt er voor dat elk uur dat deze aardgasstroom stil staat het probleem voor de landen die afhankelijk zijn van dit gas groter wordt. Daarom is de aardgasprijs meteen omhoog gegaan in verschillende landen in Europa. Het is nog onduidelijk wanneer Gas Connect Austria weer in gebruik genomen kan worden. De autoriteiten hebben aangegeven dat het eerder dagen dan uren zal duren voordat het gascomplex weer normaal functioneert.

Explosie in Gas Connect Austria
De explosie was hevig en had zelfs een dode tot gevolg. Een andere persoon raakte tijdens de explosie zwaar gewond. Weer twintig andere personen hadden lichte verwoningen opgelopen ten gevolge van de explosie. Er is echter geen sprake van terrorisme of opzet. De autoriteiten vermoeden dat er een technische oorzaak is voor de explosie. De knal en de vlammenzee ten gevolge van de explosie was zeer groot. Ongeveer vijftig omwonenden werden geëvacueerd voor een bepaalde tijd. Dinsdag rond 15.00 was de brand geblust. De Oostenrijkse media meldden dat de gasvoorziening in de Alpenrepubliek zelf niet in het geding is. De West-Europese landen hebben er echter wel last van want ongeveer een derde van alle aardgas die Rusland naar West-Europa uitvoert loopt via het getroffen gasdistributiecomplex.