Technologiebedrijven vragen meer octrooien aan in 2017 en 2018

Technologiebedrijven weten als geen ander hoe belangrijk het is om technologisch voorop te lopen. Een technologische voorsprong levert namelijk over het algemeen geld op. Toch is het tegenwoordig niet moeilijk om technologische concepten en producten na te maken. Dat is zorgwekkend vinden veel technologische bedrijven wereldwijd. Daarom maken deze bedrijven steeds meer werk van het beschermen van hun intellectuele eigendommen. Uit een onderzoek van het Europese Octrooibureau (EOB) komt naar voren dat het aantal octrooiaanvragen aanzienlijk toeneemt. De afgelopen drie jaar zou het aantal aanvragen voor een octrooi op slimme toepassingen (4IR) met 54 procent zijn gestegen. Het totale aantal aanvragen voor octrooien groeide met bijna 8 procent.

4IR technologie
4IR gaat over technologieën die verband houden met Internet of Things. Deze technologie gaat dus over apparaten die via internet met elkaar te verbonden zijn. Daarnaast zijn ook innovaties in kunstmatige intelligentie (AI) volop in ontwikkeling. Technologie voor 3D-printen en gebruikersinterfaces zijn eveneens onderdeel van deze groep net als technieken waarmee slimme technologieën kunnen worden toegepast in voertuigen. Ook in bedrijven en woningen wordt doormiddel van domotica en gebouwbeheerssystemen het gebruiksgemak en het woongenot bevordert.

Dit is echter ook een vorm van automatisering die valt onder 4IR technologie. Tot aan het einde 2016 zijn bij het EOB in totaal 48.000 4IR-octrooiaanvragen ingediend. Ongeveer 5000 aanvragen werden daarbij het jaar 2016 gedaan. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft in de periode 2011-2016 in totaal de meeste octrooiaanvragen ingediend bij EOB. Naast dit bedrijf staan er in de top vijf van de bedrijven die de meeste octrooien hebben aangevraagd de volgende ondernemingen: LG, Sony, Nokia en Huawei.

Meer octrooien
Dit maakt duidelijk dat deze techbedrijven hun intellectueel eigendom goed willen beschermen. Ook maakt het duidelijk dat deze bedrijven druk bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen. De komende tijd zal het aantal octrooien eerder toenemen dan afnemen. Dat blijkt al uit het hoge aantal octrooiaanvragen dat in 2016 is gedaan. Bedrijven zijn nog volop bezig met nieuwe ontwikkelingen dat gaat ook door in 2017 en 2018.