Experts van TNO werken aan alternatieven voor aardgas vanaf 2018

Nederland moet van het aardgas af om de CO2 emissie te beperken. Dit is een doelstelling die je regelmatig hoort in het nieuws. Het is vrij eenvoudig om deze doelstelling te benoemen maar het verwezenlijken van deze doelstelling is behoorlijk complex. Nederland is namelijk afhankelijk van aardgas. Niet alleen bedrijven en de industrie verstoken veel aardgas ook Nederlandse woningen gebruiken aardgas om op de koken (gasfornuis) en als verwarmingsbron in de vorm van een centrale verwarmingsketel (cv-ketel). Deze systemen verbruiken op jaarbasis gezamenlijk veel aardgas maar kunnen niet eenvoudig vervangen worden door andere warmtebronnen.

Aardgasloos wonen
Er zijn namelijk nog niet heel veel ingeburgerde alternatieve warmtebronnen beschikbaar. Het onderzoeksinstituut buigt zich over de problematiek omtrent de energietransitie. Daarvoor heeft het onderzoeksinstituut TNO een groep experts samengesteld die werkt aan innovatieve alternatieven. Deze alternatieven moeten er voor zorgen dat de energietransitie niet te kostbaar wordt en bovendien sneller gaat verkopen. Bovendien werken de experts ook aan imagovorming over duurzame alternatieven. Ze hopen op meer steun van aardgasconsumenten.

Energietransitie moet goedkoper
Er moeten volgens de TNO goedkopere manieren worden ontwikkeld waarmee bestaande woningen kunnen worden omgebouwd tot aardgasloze of aardgasvrije woningen. In 2022 zou de TNO een aantal oplossingen hiervoor moeten hebben uitgewerkt. Dat duurt echter nog een hele tijd. Toch is het verbouwen van een energieverspillende woning naar een energiezuinige of energieneutrale woning een complexe klus. Er moet rekening worden gehouden met vijf dagen overlast voor de bewoner aldus de TNO. Dat zou de gemiddelde duur zijn om een woning in plaats van aardgas van een andere duurzame energiebron te voorzien.

Personeelstekort in installatietechniek
Deze planning is overigens wel de meest ideale in de praktijk. Als men er vanuit gaat dat er een personeelstekort is in de installatie en elektrotechniek wordt het nog lastig om een dergelijke planning te halen. Veel installatiebedrijven hebben moeite om de opdrachten van hun klanten succesvol en binnen de afgesproken tijd te voltooien. Er is te weinig personeel en vacatures blijven lang open staan.

BBL opleidingen
Er is op de arbeidsmarkt nauwelijks aanbod aan ervaren technisch personeel. Daarom staan steeds meer installatiebedrijven open voor inwerktrajecten en BBL trajecten voor instromers in de installatietechniek en elektrotechniek. BBL en andere opleidingstrajecten worden steeds meer ingezet om mensen zonder technische achtergrond toch in staat te stellen een bijdrage te leveren aan de technische kant van de energietransitie. De doelstellingen in deze sector worden alleen maar hoger waardoor de werkdruk toeneemt. Daarom moeten er oplossingen worden bedacht en ontwikkeld.