In Nederland moet er nog heel wat gebeuren op het gebied van de energietransitie van woningen en utiliteit. Woningen worden in Nederland al voorzien van energielabels waarmee inzichtelijk wordt gemaakt hoe vervuilend of energiezuinig een woning is. Bij de verkoop en aankoop van woningen wordt steeds vaker naar een energielabel gekeken. Dat is een goede ontwikkeling maar we zijn nog niet waar we wezen moeten. Over enkele tientallen jaren moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Dat is een hele uitdaging want veel bestaande woningen die ouder zijn dan tien jaar moeten grondig worden gerenoveerd en aangepast om aan die eis te voldoen.
Minimum energielabel
Een minimum energielabel zou er voor moeten zorgen dat mensen gedwongen worden om hun woning energiezuiniger te maken. Deze eis wordt echter door minister Wiebes niet ingevoerd. In een brief heeft hij bekend gemaakt dat hij geen minimum energielabel wil invoeren. De reden hiervoor wordt niet benoemd.
Het invoeren van een minimum energielabel is natuurlijk maar één aspect. De overheid zou hier ook op moeten handhaven en mensen boetes opleggen als ze te weinig doen om het energielabel van hun woning te verbeteren. Vermoedelijk gaat het op dit punt lastig worden. Veel oude woningen hebben een energielabel G waardoor er veel mensen in de knel komen te zitten als ze op korte termijn minimaal een energielabel B zouden moeten halen. De vraag is echter wat de minister zou willen doen om de oude woningen en utiliteit op het gebied van energievoorziening te verduurzamen.