Equal pay mannen en vrouwen verplicht in IJsland vanaf januari 2018

Werkgevers in IJsland zijn vanaf begin 2018 wettelijk verplicht om vrouwen hetzelfde te belonen voor hetzelfde werk als mannen in dezelfde functie. Gek genoeg is er naast IJsland nog geen ander land waar deze gelijkheid in beloning verplicht is. IJsland is het eerste land ter wereld waar deze verplichting namelijk wordt doorgevoerd. Het gaat in feite om equal pay voor zowel mannen als vrouwen.

De equal pay wetgevoing is van toepassing voor bedrijven die meer dan 25 werknemers in dienst hebben. Het bericht werd dinsdag 2 januari 2018 door verschillende media verspreid. Vrouwen kregen in IJsland tot voor kort minder betaald dan mannen voor dezelfde werkzaamheden. Dat gebeurd in andere landen echter ook in 2018 nog regelmatig. IJsland wil deze ongelijkheid aanpakken en wil in 2022 de loonkloof tussen mannen en vrouwen die werken helemaal gedicht hebben. IJsland is op verschillende gebieden vooruitstrevend. Zo moeten grote bedrijven een duidelijke verdeling hebben tussen het aantal mannen en vrouwen dat ze aan het werk hebben.

Er wordt zelfs gesproken van een vrouwenquotum, dat betekend dat bij grote bedrijven minimaal 40 procent van het personeelsbestand een vrouw moet zijn. Daarnaast is in IJsland het vaderschapsverlof is ruim geregeld. In de afgelopen negen jaar stond IJsland bovenaan de lijst van gelijkheid tussen man en vrouw. Deze lijst wordt opgesteld door het World Economic Forum (WEF). Nederland doet het op die lijst veel minder goed en zakte vorig jaar van de zestiende naar de 32e plaats.