Enexis gaat 50.000 gasmeters vervangen in 2018

Enexis Netbeheer gaat uit voorzorg 50.000 gasmeters in Nederlandse woningen en bedrijfspanden vervangen. De netbeheerder heeft deze beslissing genomen omdat bij een aantal gasmeters een klein gaslek werd ontdekt. Daardoor heeft Enexis besloten dat uit voorzorgen in totaal 50.000 gasmeters zullen worden vervangen. De lekken die op dit moment tijdens een onderzoek zijn ontdekt zijn zo klein dat men ze nauwelijks kan waarnemen. Het gaat overigens om gasmeters die zijn geproduceerd door de fabrikant Itron.

De gasmeters waar de gaslekken in werden ontdekt zijn afkomstig van een nieuwe productielijn van dit bedrijf. Kort geleden werd al een kleine partij gasmeters van dit bedrijf vervangen. De fabrikant moest tijdens een kwaliteitsonderzoek aantonen dat de andere meters die in dezelfde productielijn waren geproduceerd veilig zouden zijn. Dit kon tijdens het onderzoek nauwelijks duidelijk worden gemaakt. Dat zorgde er voor dat Enexis niet met zekerheid kon vaststellen dat de andere meters van Itron ook veilig zouden zijn. De vervangingsmaatregel werd daarom noodzakelijk.

Enexis heeft alle huishoudens die mogelijk een verkeerde gasmeter hebben in beeld. Deze huishoudens ontvangen binnen enkele werkdagen een brief van Enexis waarin de vervanging wordt toegelicht. In principe hoeven huishoudens niets te doen. Enexis zal contact opnemen om een afspraak te maken voor de vervanging van de gasmeter. Via een website kunnen de eigenaren van een gasmeter controleren of hun gasmeter vervangen moet worden.