Asbestdaken moeten vervangen worden met tienduizenden zonnepanelen vanaf 2018 volgens Essent

Energiebedrijf Essent heeft plannen om op grote schaal zonnepanelen te plaatsen op daken van grote daken die de komende tijd asbest vrij moeten worden gemaakt. De komende tijd worden steeds meer gebouwen asbestvrij gemaakt. Vanaf het einde van 2024 moeten alle daken in Nederland asbestvrij zijn. Er zijn in Nederland nog duizenden daken die asbestplaten bevatten. Dat betekend dat er veel werk komt voor deskundige asbestsaneerders. Daarnaast zal er ook meer werkgelegenheid komen voor bouwbedrijven die de daken van nieuwe asbestvrije beplating moeten voorzien.

Daken met zonnepanelen in plaats van asbestdaken
Volgens Essent zijn er door het vervangen van asbesthoudende daken ook interessante mogelijkheden om meer zonnepanelen te plaatsen op daken. Het energiebedrijf wil bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op de daken van boerderijen die verplicht hun asbestdaken moeten laten vervangen door deskundige bedrijven. Essent heeft zelfs plannen om de zonnepanelen te plaatsen zonder dat de eigenaar van het boerenbedrijf voor de kosten op hoeft te draaien.

Financiering zonnepanelen
Het energiebedrijf wil de vervanging van het dak financieren en de installatie van de zonnepanelen. In ruil voor deze investering wil Essent wel twintig jaar lang gratis gebruik maken van de zonnepanelen om groene stroom op te wekken. De garantie op zonnepanelen is ruim 25 jaar. De agrariër zal dus de elektrische stroom van de laatste vijf jaar ontvangen hoewel het rendement van de panelen na twintig jaar wel 20 procent afneemt.

Miljoenen zonnepanelen
Essent heeft berekend dat als alle Nederlandse asbestdaken vervangen moeten worden en in totaal zeventien miljoen zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Dit aantal zonnepanelen zou samen ongeveer net zoveel elektrische stroom produceren als 1,6 miljoen huishoudens op jaarbasis verbruiken.