Essent wil vanaf 2018 ruim 625.000 zonnepanelen plaatsen

De komende zes jaar wil energiebedrijf Essent ongeveer 625.000 zonnepanelen plaatsen in Nederland. Een groot deel van deze zonnepanelen zou op daken moeten worden geplaatst van bedrijven en gebouwen die asbestplaten moeten vervangen door niet-asbesthoudende daken. In Nederland mogen vanaf 2024 geen asbesthoudende daken meer aanwezig zijn. De daken die asbest bevatten moeten vervangen worden door andere materialen. Daarbij kunnen daken die vernieuwd worden ook meteen worden voorzien van zonnepanelen. Daar ligt mogelijk een rol voor energiebedrijven. Deze bedrijven kunnen een deel van de nieuwe daken huren voor het plaatsen van zonnepanelen.

Toch blijkt de praktijk vaak anders uit te pakken. Veel bedrijven kunnen er namelijk ook zelf voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen voor bijvoorbeeld hun eigen energieverbruik. Energieleveranciers willen het liefste zoveel mogelijk dakoppervlak ter beschikking krijgen om zonnepanelen te plaatsen. Hoe meer zonnepanelen geplaatst worden op daken onder de vlag van het energiebedrijf hoe hoger de opbrengst aan duurzame energie zal worden de komende jaren.

Investeren in zonnepanelen in 2019 kan dus voor Essent betekenen dat de komende jaren meer duurzame energie wordt opgewekt. Daarom gaat Essent contracten aan met bedrijven waar ze zonnepanelen op daken plaatst. Het plaatsen van zonnepanelen is dan meestal gratis maar Essent zal dan voor een periode van 20 jaar een bepaalde hoeveelheid opgewekte energie gratis mogen afnemen.