Energietransitie zorgt voor werkdruk in de bouw medio 2019

De economische groei in Nederland in 2019 nauwelijks toe toch is er nog volop werk en wordt er nog veel geld uitgegeven in de bouw en techniek. Dit heeft met name te maken met de energietransitie en het energiezuinig maken van woningen. Als de economische groei vertraagd wordt zullen de meeste mensen voorzichter worden met betrekking tot hun uitgaven tenzij men door te investeren in de toekomst minder geld hoeft uit te geven.

Dat is één van de grote voordelen in de energietransitie door nu te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, aardwarmte en warmtepompen kan men de komende jaren geld besparen op de energierekening. De kosten van fossiele energie zullen namelijk alleen maar verder omhoog gaan waardoor het steeds interessanter wordt om te investeren in duurzame energiebronnen. Ook ontwikkelingen op het gebied van waterstof en waterstofketels zorgen voor een interessante invalshoek waardoor men in Nederland wellicht volledig van het aardgas af zou kunnen.

Er zijn echter wel problemen met betrekking tot de energietransitie die moeten worden overwonnen. Een voorbeeld van zo’n probleem is het geld voor de investering. Dit is echter wel op te lossen met subsidies of leenconstructies. Een veel groter probleem is het tekort aan technisch personeel. Dit tekort aan technisch personeel moet worden opgelost. Men heeft namelijk niet alleen ervaren elektromonteurs en installatiemonteurs nodig voor het installeren van alle installaties voor de energietransitie, deze technici zijn in de toekomst ook hard nodig voor het onderhoud en revisie van al deze systemen. Daarom neemt de werkdruk in de bouw vanwege de energietransitie alleen maar toe in 2019.