Energietransitie zorgt voor meer werkgelegenheid in de installatietechniek in 2019

De installatietechniek is een sector die het in 2019 aanzienlijk drukker gaat krijgen in Nederland. De energietransitie die plaatsvind binnen Nederland zorgt er voor dat er steeds meer hernieuwbare energiebronnen worden aangewend om woningen en utiliteit te verwarmen en te verlichten. De huidige installaties zijn voornamelijk afhankelijk van aardgas dat bij de verbranding veel CO2 uitstoot. Ook voor elektriciteit worden steeds meer en steeds betere oplossingen gezocht en gevonden.

Zonnepanelen zijn daarvan bekende voorbeelden maar er zijn inmiddels ook zonnekegels en speciale folie die als dakbedekking kan dienen en tevens zonlicht kan omzet in elektrische energie. Daarnaast zijn er verschillende andere oplossingen zoals geothermie, vergistingsinstallaties en hybride oplossingen. De techniek staat niet stil en de bedrijven ook niet in de installatietechniek. Dit alles zorgt er voor dat er nog meer vacatures komen open te staan in de installatietechniek. Dit nieuwe vacatureaanbod komt boven op het reeds aanwezige vacatureaanbod. Dat zorgt er voor dat er een groot personeelstekort ontstaat in de installatietechniek.
Dit personeelstekort kan niet worden opgelost met het huidige aanbod aan personeel op de arbeidsmarkt. Er zijn eenvoudigweg te weinig ervaren arbeidskrachten beschikbaar die in de installatietechniek aan de slag kunnen. Daarom wordt er gekeken naar creatieve oplossingen waarin het huidige aanbod wordt ontwikkelt tot vaktechnisch personeel voor de installatiebranche. BBL opleidingen en omscholingstrajecten, bijscholing en andere vormen van opleiding en ontwikkeling komen steeds meer voor in de installatietechniek.

Dat zorgt er voor dat het gebrek aanbod aan ervaren krachten gedeeltelijk wordt gecompenseerd. Het duurt echter wel een paar jaar voordat iemand met een BBL opleiding zelfstandig aan de slag kan. Een BBL-er moet gemiddeld 3 tot 4 jaar aan de slag voordat hij of zij zelfstandig kan werken in de installatiebranche. Groot voordeel is dat BBL werken en leren is waardoor de BBL-er vanaf de eerste dag van zijn of haar BBL-opleiding aan de slag kan als assistent bij een erkend leerbedrijf. Daardoor kiezen steeds meer bedrijven in de installatietechniek en elektrotechniek er voor om een erkend leerbedrijf te worden.