Energietransitie in de knel door minder aanvragen voor zonnepanelen na zomer 2023?

Na de zomer van 2023 is het aantal aanvragen voor zonnepanelen in Nederland aanzienlijk gedaald. Eerder maakten we op Technischwerken.nl bekend dat het aantal aanvragen voor zonnepanelen in Nederland ongeveer met dertig procent is afgenomen. Volgens sommige installateurs zou dit percentage nog hoger moeten liggen. De vraag naar zonnepanelen daalt. Daarvoor kunnen verschillende redenen worden aangevoerd. Ten eerste is het duidelijk dat lenen duurder wordt in Nederland. Extra geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen wordt minder rendabel. Er zijn wel subsidies maar de salderingsregeling komt steeds meer ter discussie te staan. Bovendien zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen tijd niet bepaald lager geworden. De installatie van de panelen is ook niet goedkoper geworden want de tarieven van de meeste installatiebedrijven zijn de afgelopen tijd vanwege de oplopende personeelskosten omhoog gegaan.

Investering in zonnepanelen en warmtepompen

Iemand die zonnepanelen wil laten plaatsen op daken zal daarom wel goed nadenken of deze investering zich wel terug zal laten verdienen. De installatie van panelen moet echter wel door professionele bedrijven worden gedaan in verband met functionaliteit en brandveiligheid. Bezuinigen is dus eigenlijk niet mogelijk op de aanschafprijs. Door al deze ontwikkelingen neemt de vraag naar zonnepanelen af. De energietransitie draait in belangrijke mate om het vervangen van aardgas voor elektrische oplossingen. Denk hierbij aan warmtepompen, infrarood panelen, elektrische radiatoren en andere oplossingen die in beginsel elektrisch worden aangedreven. Elektriciteit hoeft niet duur te zijn maar zonder zonnepanelen is de prijs van elektrische stroom voor het gebruik van een warmtepomp vaak veel te duur. Mensen moeten dus zelfstandig voor een groot deel hun eigen elektriciteit opwekken als ze hun woning bijvoorbeeld elektrisch willen verwarmen. Een daling in de vraag naar zonnepanelen kan daardoor ook tot gevolg hebben dat de vraag naar warmtepompen en andere elektrische verwarmingssystemen gaat afnemen. Dat is een slecht vooruitzicht voor de energietransitie.

Energietransitie in de knel

De vraag blijft dan staan: hoe kan de energietransitie slagen de komende tijd? Deze vraag kan eigenlijk alleen beantwoord worden door het rendabel maken van duurzame energie. Een andere oplossing is het duurder maken van fossiele energiebronnen. Dit laatste vond plaats tijdens de eerste maanden van de oorlog die Rusland was begonnen tegen Oekraïne. De oplopende energieprijzen vanwege de verwachte schaarste aan aardgas hebben er voor gezorgd dat veel mensen hun woningen gingen verduurzamen of noodgedwongen in de kou gingen zitten. Inmiddels liggen de prijzen voor aardgas gemiddeld veel lager en is de kans ook groot dat het verbruik van aardgas onder consumenten en bedrijven gaan toenemen. De energietransitie komt door deze ontwikkelingen in de knel.