De coronacrisis heeft een negatief effect gehad op de Nederlandse economie. Niet alleen bedrijven maar ook consumenten worden voorzichtiger in hun uitgaven. Er worden andere prioriteiten gesteld. Daarbij is de verduurzaming dikwijls niet het eerste waar men geld aan uitgeeft. Dat betekent dat er na jaren een grote groei in het aantal geplaatste zonnepanelen in 2020 welk eens een daling zou kunnen plaatsvinden in het aantal zonnepanelen op daken.
Minder werk in de installatietechniek
Installatiebedrijven en elektrobedrijven krijgen het minder druk in 2020. Het aantal aanvragen in klantenwerk neemt af. Door de anderhalvemetersamenleving worden veel klussen bij mensen thuis uitgesteld. Ook het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen hoort bij het klantenwerk. Het is onduidelijk hoeveel krimp er precies op dit gebied plaats gaat vinden. In het nieuw worden ook weinig berichten gepubliceerd over de energietransitie en de voortgang hiervan.
Verduurzaming
Wel is duidelijk dat er minder verkeer heeft plaatsgevonden over wegen. Dat heeft in ieder geval voor een reductie in CO2 uitstoot gezorgd. Dat is echter een tijdelijke situatie. Het plaatsen van zonnepanelen kan echter een structurele oplossing opleveren omdat daarmee duurzaam elektrische energie kan worden opgewekt. Nu de coronacrisis haar intrede heeft gedaan worden andere keuzes gemaakt. Dan zou de overheid meer haar best moeten doen om de verduurzaming ook hoor op de agenda te houden. Dat zou ook de werkgelegenheid ten goede komen in de installatietechniek en elektrotechniek.