Bouwsector Duitsland liet groei zien in eerste kwartaal 2020

In de eerste drie maanden van 2020 had de Duitse economie het zwaar. Omdat de economie in dat kwartaal opnieuw een krimp liet zien heeft Duitsland officieel een recessie. Bijna alle sectoren in Duitsland hebben te maken met een economisch krimp behalve de bouw. Deze sector vertegenwoordigd 10 procent van de complete productie in Duitsland. Daarnaast is de bouwsector de grootste werkgever in Duitsland.

Goed nieuws voor de bouw

Het is dus goed nieuws dat de bouwsector het goed doet in Duitsland. Ook in Nederland doet de bouwsector het nog behoorlijk goed ten opzichte van andere sectoren. Dat is natuurlijk niet zo vreemd want veel bouwprojecten duren een poos. Als een bouwbedrijf bezig is met een wooncomplex of utiliteitscomplex dan is dat niet zomaar klaar.

Effecten later merkbaar

Er gaat een geruime tijd overheen. Ook is er een aantal maanden of zelfs een half jaar tussen het verstrekken van de bouwvergunning en het daadwerkelijk bouwen van een complex of woning. Daarom worden aan het begin van 2020 nog woningen gebouwd waarvoor in 2019 al een handtekening werd gezet onder de bouwplannen. Ook in Duitsland valt de bouwsector niet zomaar weg bij de intreding van de coronacrisis. De vraag is echter hoe lang deze crisis duurt. De kans is groot dat ook de bouw de crisis uiteindelijk gaat voelen.