Energietransitie alleen haalbaar door samen te werken vanaf 2019

De energietransitie in Nederland is in werking gezet maar ondanks alle inspanningen blijken de klimaatdoelstellingen nog verder weg dan ooit. De meeste Nederlanders willen wel meer investeren in duurzame energie maar hebben daar het geld of de middelen niet voor. De overheid springt op financieel gebied bij maar dat is vaak niet voldoende. Daarom zijn verschillende organisaties ontstaan waarin burgers en bedrijven met elkaar kunnen samenwerken om duurzame energie mogelijk te maken. Vereniging Eigen Huis is een voorbeeld van een organisatie die hier mee bezig is. Dit soort organisaties zorgt er voor dat woningbezitters met elkaar samenwerken om de kosten en regelingen met elkaar te delen. Dat werkt goed en zorgt er voor dat meerdere mensen gecompenseerd kunnen worden in hun kosten. Ook de baten oftewel de energieopbrengst wordt gedeeld.

Een belangrijk aspect van het welslagen van de energietransitie is dus samenwerken. Het samenwerken en delen van de kosten is echter één deel van de oplossing. Het andere deel is de mensen en de middelen. Juist op dit gebied ontstaat er in Nederland een probleem. Waar haalt men in Nederland voldoende monteurs en installateurs vandaan om alle voorzieningen voor duurzame energie te installeren? Ook op dit gebied moet worden samengewerkt. Technische bedrijven werken met technische uitzendbureaus samen. Dit zijn meestal VCU uitzendorganisaties die veel ervaring hebben in het bemiddelen van technisch personeel. Omdat er weinig technisch personeel beschikbaar is werken veel bedrijven ook met opleidingsinstituten samen. Ze laten zich certificeren als erkend leerbedrijf en nemen BBL-leerlingen aan zodat vakkrachten voor de toekomst ontwikkelt kunnen worden. De aankomende vakkrachten zullen vrijwel zeker een enorm belangrijke factor worden in de energietransitie de komende jaren.

Wil je ook als BBL-er een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie? Klik dan op de knop ‘BBL Technicum’ voor gratis advies voor een technische BBL opleiding bij jou in de buurt.