Korte technische opleidingen nodig voor energietransitie vanaf 2019

Er is te weinig gekwalificeerd technisch personeel beschikbaar om de energietransitie de komende jaren succesvol te laten verlopen. Daarom moeten ‘nieuwe’ krachten worden opgeleid. De meeste technische opleidingen duren echter een aantal jaar. Ook in de BBL varianten zoals BBL installatietechniek en BBL AMSI (assistent monteur sterkstroominstallaties) zijn de meeste BBL-ers wel een aantal jaar bezig voordat ze voldoende vakbekwaam zijn om in de elektrotechniek of installatietechniek zelfstandig aan de slag te kunnen.

Ook zonder technische ervaring
Korte technische opleidingen gecombineerd met VCA en NEN certificaten kunnen echter een oplossing vormen. Veel technische medewerkers zouden doormiddel van een korte opleiding tot monteur zonnepanelen voldoende vakbekwaam moeten worden gemaakt om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Dat is dan het werk waarin ze gespecialiseerd zijn. In de energietechniek, elektrotechniek en installatietechniek zijn verschillende speciale installaties die worden gebruikt voor de energietransitie. Door korte opleidingen aan te bieden zouden ook leken (mensen die geen technische kennis en geen papieren hebben voor specifiek technisch werk) ontwikkeld kunnen worden tot specialisten op een bepaald deelgebied.

Specifieke opleidingen
Technicum is hier al mee bezig door specifieke opleidingen aan te bieden waarin werkzoekenden (met VCA) leren hoe ze zonnepanelen veilig en vakkundig kunnen plaatsen. Er is veel interesse in deze opleidingen. Het plaatsen van zonnepanelen komt veelvuldig voor in de elektrotechniek. Toch gaat het vaak veel te ver om iemand jaren lang een BBL of BOL opleiding in de elektrotechniek te laten volgen als de werknemer in de praktijk alleen maar verantwoordelijk is voor het plaatsen van zonnepanelen op daken. Dan is een korte specialistische opleiding veel effectiever.

Aanmelden voor korte technische opleiding
Wil je ook graag een korte specialistische opleiding zodat je leert hoe je zonnepanelen kunt plaatsen op daken? Klik dan op de knop “BBL Technicum” om jezelf aan te melden voor een korte opleiding tot monteur zonnepanelen. Wil je een complete BBL opleiding volgen dan kun je dat ook aangeven op het aanmeldformulier.