Meer aandacht voor opleidingen in de techniek in 2019

Dit jaar wordt er veel meer aandacht besteed aan opleidingen in de techniek. Tijdens de economische crisis werd er nauwelijks geïnvesteerd in opleidingen voor technische beroepen. In de periode 2009 tot en met 2014 werden veel mensen met een technisch beroep ontslagen. Daarom was er minder interesse in een loopbaan in de techniek en hebben minder mensen in die periode een technische opleiding gevolgd.

Vraag naar technisch personeel
Na 2014 veranderde de arbeidsmarkt en werd er ook meer verkocht, gebouwd en gerepareerd. Technisch personeel was gewild op de arbeidsmarkt en het vacatureaanbod voor technisch personeel nam toe. Het vacatureaanbod werd steeds groter en in 2018 ontstond voor het eerst sinds de economische crisis een groot tekort aan technisch personeel. Er is sindsdien een tekort aan installatiemonteurs, elektromonteurs, lassers, samenstellers en constructiebankwerkers. Ook aan onderhoudsmonteurs en servicemonteurs is een groot gebrek op de arbeidsmarkt van Nederland.

Nieuwe instroom
Het gevolg is dat er nieuw technisch personeel beschikbaar moet komen. Omdat technisch werk voor een groot deel draait om kennis worden steeds meer opleidingen aangeboden en gevolgd in de techniek. Bedrijven hebben meer aandacht voor technische profielen en komen er achter dat technisch personeel kritischer wordt nu er meer mogelijkheden zijn voor mensen met een technische achtergrond. Bedrijven doen meer om technisch personeel aan hun te ‘binden’. Het aanbieden van opleidingen is daar één aspect van. Door opleidingen aan te bieden kan het interne personeel worden ontwikkeld en kan het personeel ook gemotiveerd worden en blijven.

Opleidingen
Ook instromers krijgen tegenwoordig steeds vaker een opleiding. Hierbij kun je denken aan inwerktrajecten en complete BBL opleidingen. Al deze opleidingen zorgen er voor dat technische scholen het drukker krijgen. Daarnaast wordt het kennisniveau van technisch personeel vergroot. De meerwaarde van technische krachten wordt ook groter en dat is ook gunstig voor de bedrijven die de opleidingen aanbieden. Ook uitzendbureaus bieden steeds meer technische opleidingen aan en bemiddelen zelfs op dit gebied.

Meer weten? Klik op de knop ‘BBL Technicum’ in de menubalk voor meer informatie over technische BBL opleidingen.