Energiebedrijf Delta heeft last van slechte energiemarkt in 2016

Energiebedrijf Delta heeft in 2016 nog steeds behoorlijk veel last van slechte marktomstandigheden op de energiemarkt.  Op donderdag 23 september 2016 presenteerde Delta de halfjaarcijfers van haar onderneming. De lage stroomprijzen en gasprijzen zorgen er voor dat de omzet daalde met vijfentwintig procent. Hierdoor kwam de omzet uit op 448 miljoen euro. Delta wist echter onder de streep nog wel een winst van 81,3 miljoen euro te behalen ten opzichte van een verlies van 150,7 miljoen euro een jaar eerder.

De werkelijkheid

Delta benoemt echter bij de cijfers dat dit beeld positiever lijkt dan de werkelijkheid.  Een groot deel van de winst van Delta komt namelijk voort uit een vrijval van voorzieningen. Deze voorzieningen werden eerder getroffen voor verliezen op energiecontracten als gevolg van de slechte marktcondities.

Veranderingen noodzakelijk

Als men deze meevallers en tegenvallers meeneemt in de resultaten dan komt de winst van Delta uit op 5,3 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2016. In dezelfde periode in 2015 kwam de winst nog uit op 36,8 miljoen euro. Verder was de kasstroom van het bedrijf de afgelopen zes maanden 26,6 miljoen euro negatief. Dat maakt volgens Delta duidelijk dat de ingrijpende herstructurering die het bedrijf doormaakt noodzakelijk is.