Elektrisch koken wordt populairder in 2019

Elektrisch koken doormiddel van bijvoorbeeld een inductiekookplaat wordt populairder in Nederland. Steeds meer consumenten kiezen er voor om een elektrische kookplaat te laten aanbrengen als ze een nieuwe keuken kopen of hun kookplaat willen vervangen. In 2018 was ongeveer vijfenzeventig procent van alle kookplaten die werden verkocht elektrisch. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van Natuur en Milieu.

Deze organisatie keek tijdens het onderzoek samen met netbeheerders naar de verkoopcijfers van onder andere kookplaten. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat nog slechts 27 procent van de kopers had gekozen voor koken op gas. In de Nederlandse keukens wordt een wissel gemaakt. Nederlanders kiezen voor elektrisch koken en koken op aardgas is uit. Dat zijn Rob van Tilburg, hij is directeur van Programma’s Natuur en Milieu. Deze ontwikkeling is goed nieuws voor de energietransitie. Steeds meer mensen nemen de beslissing om niet meer op aardgas te koken maar toch blijft het aantal woningen dat is aangesloten op aardgas bijna overal gelijk.

Op het gebied van verwarming vinden veel mensen de overstap van een aardgasgestookte ketel naar een warmtepomp of waterstofketel wel erg spannend. Bovendien schrikken veel mensen van de kosten in deze energietransitie. Een waterstofketel en warmtepomp is voor veel mensen nog onbekende techniek. Dat maakt mensen terughoudend. Wellicht ligt er een mooie taak voor de overheid om de zorgen bij de mensen weg te nemen. Ook moet worden nagedacht over de kosten van de energietransitie. Die zijn namelijk ook voor mensen een groot struikelblok.