Elektrisch cremeren in 2019 mogelijk in Groningen

Klimaatneutraal leven is voor steeds meer mensen een belangrijk onderwerp. Mensen investeren tijdens hun leven in zonnepanelen, warmtepompen, woningisolatie en allemaal andere producten en installaties waarmee men tracht zo weinig mogelijk CO2 uit te stoten. De overheid stimuleert deze ontwikkelingen en heeft nu zelfs openlijk duidelijk gemaakt dat Nederland op den duur van het aardgas af moet. Elektriciteit kan men echter duurzaam opwekken met behulp van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen. Daarom neemt elektrische energie een steeds belangrijkere positie in. Ook bij crematoriums zou elektriciteit de komende jaren een grotere rol spelen.

Elektrisch crematorium
Verreweg de meeste crematoriums werken met aardgas. Het klikt misschien wat luguber maar de lichamen van overleden mensen worden in veel crematoriums verbrand met behulp van aardgas. Gemiddeld zou voor een crematie ongeveer 60 kuub gas nodig zijn. Dit is ongeveer net zoveel gas als er wordt verbruikt door 140 keer te douchen met warm water. Dit geeft Dela-directeur Chris Beaulen aan. Dela is de eerste uitvaartorganisatie in Nederland die een elektrisch crematorium gaat bouwen. Dit crematorium wordt gebouwd in de stad Groningen.

Elektrisch cremeren in Groningen
Inderdaad het eerste elektrische crematorium wordt gebouwd in Groningen. De keuze voor deze locatie is toevallig geeft de directeur van Dela aan. Volgens hem heeft de bouw van het crematorium niets te maken met de publiciteit in Groningen en is er ook geen sprake van een publiciteitsstunt. Wel geeft de directeur Beaulen het volgende hierover aan: “De problemen rondom de gaswinning zijn natuurlijk hartstikke actueel, maar de techniek is nu beschikbaar gekomen. Groningen is toevallig de plek waar we nu een nieuw crematorium gaan bouwen.” Gemiddeld zouden er in Groningen per jaar 800 crematies worden uitgevoerd. Dat zou op jaarbasis veel aardgas kunnen schelen.

Reactie technisch werken
Het blijft natuurlijk wel een beetje luguber maar aan de andere kant is het ook goed dat mensen op een milieuvriendelijke manier afscheid kunnen nemen van hun geliefde. Dan kun je naast duurzaam leven ook op een duurzame manier afscheid van iemand zijn of haar lichaam nemen. Uiteindelijk zal iedere ziel op den duur van zijn of haar lichaam worden gescheiden. De nabestaanden kunnen dan op een verantwoorde en milieuvriendelijke wijze afscheid nemen van dit lichaam en de ziel die leeft duurzaam voort.