Elektriciteitsverbruik stijgt flink tijdens warm weer in Nederland in 2019

Het gebruik van elektrische stroom neemt aanzienlijk toe als het warmer wordt in Nederland. Naar mate het heter wordt neemt het verbruik exponentieel toe. Dit geeft energiebedrijf Essent aan. Tijdens de warme periode in juni 2019 zag Essent het stroomverbruik in Nederland stijgen. Bij een temperatuur van 27 graden liep het verbruik van elektrische stroom op met 7,5 procent. Toen de temperatuur steeg naar 33 graden was de stijging in het stroomverbruik tussen de 10 en 15 procent.

De opbrengst van zonnepanelen neemt tijdens een zonnige periode ook toe. Toch blijkt het rendement van zonnepanelen tijdens hele hete periodes ook weer minder hoog te zijn volgens sommige bronnen. Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, heeft aangegeven dat bij elke extra graad boven 20 graden Celsius het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur toeneemt. Deze uitspraak deed hij op basis van gegevens van hoogspanningsnetbeheerder TenneT tussen 2014 en 2018. De gegevens werden gecorrigeerd voor bijvoorbeeld zelf opgewekte stroom van zonnepanelen. De elektrische stroom die opgewekt wordt met zonnepanelen kan overigens wel een groot deel van het elektriciteitsverbruik van aico’s opvangen.

Dat betekent dat een hele warme periode niet goed maar ook niet heel slecht is voor het milieu. Er wordt namelijk meer elektriciteit verbruikt dan opgewekt. Vermoedelijk heeft de stijging in het gebruik van elektriciteit te maken met het gebruik van airconditioningsinstallaties en klimaatbeheersingssystemen. Deze systemen moeten bij hoge temperaturen aanzienlijk meer arbeid verrichten om het klimaat op het gewenste niveau te brengen. Martien Visser geeft aan dat het hogere stroomverbruik niet alleen te wijten is aan het gebruik van koelinstallaties in woningen ook bedrijven gebruiken meer koelsystemen.

Zo maken koelhuizen en bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie ook veel meer gebruik van koelinstallaties en airco’s. Ook datacentra, ziekenhuizen en kantoren gebruiken meer koelsystemen om hun vertrekken of levensmiddelen te koelen. Dit alles zorgt er voor dat er meer elektriciteit wordt verbruikt tijdens de hittegolf en andere warme periodes in een jaar.