Dieselauto’s zijn vervuilender bij warm weer in zomer 2018

Auto’s die voorzien zijn van een dieselmotor zijn de afgelopen tijd veel vervuilender dan gemiddeld geweest. Dat heeft te maken met de hoge temperatuur. Als de temperatuur in de atmosfeer boven de dertig graden Celsius uitkomt werken de systemen die de uitstoot van vervuilende stoffen moeten reduceren minder goed. Het Franse onderzoeksinstituut voor olie en nieuwe energie heeft zelfs aangegeven dat deze filtersystemen boven de 35 graden nog maar nauwelijks werken.

Daarnaast zou de hogere uitstoot van onder meer koolstofdioxide en stikstofdioxide ook beter worden opgenomen in de atmosfeer aldus Gaëtan Monnier. Het onderzoeksinstituut van Monnier heeft verschillende onderzoeken geleid naar uitstootreinigingssystemen die in dieselvoertuigen zijn aangebracht. Deze onderzoeken werden onder andere gedaan naar aanleiding van het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Volgens de onderzoeken blijkt dat de temperatuur in de omgeving een belangrijke invloed heeft op de werking van de filtersystemen van dieselvoertuigen. Hoe warmer het weer hoe hoger de uitstoot van dieselvoertuigen is de belangrijkste conclusie van het rapport.

Een woordvoerder van Renault is niet zo negatief over de effecten van de filtersystemen van dieselvoertuigen. Volgens de woordvoerder van deze autoproducent werken de filtersystemen ook bij hogere temperaturen al werken ze dan wel iets minder goed. Desondanks hebben de reinigingssystemen nog wel effect aldus de woordvoerder van Renault.