DUO tekort aan MBO leerlingen neemt toe vanaf 2025

Het aantal leerlingen op het middelbaar beroepsonderwijs blijft dalen in Nederland. Dit bevestigt ook de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Eerder had het AD hierover een bericht gegeven in de media. In Nederland zijn er momenteel iets meer dan 467.000 mbo-leerlingen. De verwachting van DUO is dat dit aantal leerlingen de komende tijd verder zal afnemen. Volgens een inschatting van DUO zal het aantal mbo-leerlingen over vijftien jaar gedaald zijn naar 433.000. Dat is een forse afname terwijl de maatschappij staat te springen om vakmensen. Momenteel hebben de zorg en de bouw grote tekorten aan mbo-medewerkers. Ook de installatietechniek en de elektrotechniek zijn sectoren met aanzienlijke tekorten aan personeel.

Daardoor lopen projecten vertraging op en ook de verduurzaming van Nederland komt minder effectief uit de verf nu er sprake is van een structureel tekort aan vakmensen in deze sectoren. Er zijn verschillende factoren die er voor zorgen dat er meer vraag naar vakmensen met een mbo achtergrond is. Allereerst is er sprake van vergrijzing onder mbo-opgeleide werknemers. Daarnaast kiezen veel jongeren voor een hbo opleiding omdat die een beter imago hebben en men denkt dat je met een hbo opleiding een betere baan kunt krijgen en meer geld kunt verdienen. Er worden daarnaast ook minder kinderen geboren de afgelopen jaren waardoor de toestroom tot de arbeidsmarkt in het geheel beperkter is geworden.

Desalniettemin is de vraag naar technisch personeel op mbo niveau ten opzichte van andere sectoren zeer groot. Technisch uitvoerende medewerkers kunnen in Nederland rekenen op veel emplooi. Sinds 2020 is het aantal studenten dat in het algemeen een mbo opleiding volgt al met 30.000 afgenomen. Ondertussen heeft techniek Nederland al geruime tijd geleden aan de bel getrokken met de alarmerende boodschap dat er in Nederland tienduizenden technici nodig zijn in de installatietechniek en elektrotechniek. Een mbo-er heeft in de toekomst ruime keuze.