Oorzaken en oplossingen voor tekort aan BBL leerlingen in de techniek

Nederland heeft een tekort aan vakkrachten en leerlingen die een BBL-opleiding volgen. Verschillende bedrijven in de techniek en de bouw staan open voor meer BBL leerlingen maar ze merken dat er nauwelijks leerlingen beschikbaar zijn. Juist BBL-ers, zoals BBL leerlingen ook wel worden genoemd, zijn belangrijk voor de toekomst van bedrijven in de uitvoerende techniek en bouw. Het is belangrijk om de oorzaken van het tekort aan BBL-leerlingen te achterhalen voordat men oplossingen gaat bedenken voor het probleem. Allereerst is het natuurlijk van belang om te weten wat BBL is. In de volgende alinea lees je hier meer over.

Wat is BBL?
BBL is de Beroeps Begeleidende Leerweg. Dat betekend dat leerlingen of deelnemers aan een BBL-opleiding vooral praktijkgericht leren. Een BBL opleiding heeft daarvoor een speciale mix van praktijk en theorie. In de praktijk betekend dit dat een leerling op een BBL opleiding voornamelijk werkzaam is bij een erkend leerbedrijf. Een BBL-er zal gemiddeld drie tot vier dagen bij een erkend leerbedrijf werken en ongeveer één dag naar school gaan. Bij het erkende leerbedrijf wordt de BBL leerling ondersteund bij het ontwikkelen van vaardigheden die horen bij de opleiding. Een goede begeleiding vanuit het leerbedrijf is daarbij van groot belang.

Naast het werken bij het leerbedrijf zal de leerling ook wekelijks ongeveer één dag naar school moeten om de theoretische aspecten van de opleiding te leren. Daarnaast wordt de schooldag gebruikt voor praktijklessen waardoor bepaalde competenties en vaardigheden kunnen worden getraind. Op die manier kan de BBL-er zijn of haar meerwaarde voor een bedrijf vergroten. Daarnaast krijgt de BBL-er ook meer voldoening uit zijn of haar opleiding omdat hij of zij in de theorie leert hoe werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en daarnaast ook de kans krijgt om deze werkzaamheden in de praktijk toe te passen. Het nut van de theorie bewijst zich daardoor in de praktijk. Veel mensen met een praktische instelling kiezen daarom voor een BBL opleiding.

Tekort aan BBL-ers in de techniek
Vooral in de techniek en de bouw is er sprake van een behoorlijk tekort aan uitvoerende technici en bouwvakkers. De technische sector en de bouw hebben te maken met vergrijzing en er is nauwelijks instroom van jonge vakkrachten. Dit is het gevolg van de economische crisis. De economische crisis kwam hard aan in de bouw en de techniek. De banken werden door de overheid geholpen maar bouwbedrijven, metaalbedrijven en installatiebedrijven werden bijvoorbeeld vaak aan hun lot overgelaten. Dat had tot gevolg dat er in de metaalsector, de bouwsector maar ook in de installatiebranche veel personeel werd ontslagen. Dit ontslag kon plaatsvinden vanwege een reorganisatie maar ook faillissementen kwam regelmatig voor. Vanwege deze ontwikkelingen kwamen de bouw en de techniek meestal niet op de eerste plek als leerlingen voor een specifieke opleidingsrichting moesten kiezen. Dit had een beperkte instroom aan leerlingen op technische opleidingsinstituten op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) tot gevolg.

Oplossingen voor tekort aan BBL-ers
Er zijn een aantal oplossingen voor het tekort aan BBL-ers. Een belangrijke oplossing is het samenwerken tussen opleidingen die BBL trajecten aanbieden en het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven weet waar behoefte aan is. Dat blijkt onder andere uit het aantal vacatures in een bepaalde sector. Sommige vacatures zijn nu nog vacant maar zouden prima ingevuld kunnen worden doormiddel van een aankomend vakkracht zoals een BBL leerling. Door de samenwerking tussen bedrijven en mbo-instellingen te optimaliseren worden behoeftes beter op elkaar afgestemd. Vraag en aanbod komen bij elkaar. Uiteraard is het daarbij van belang dat er wordt samengewerkt met erkende leerbedrijven.

Erkend leerbedrijf
Niet alle bedrijven zijn een erkend leerbedrijf. De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) speelt hierbij een belangrijke rol. Bedrijven kunnen bij de SBB een aanvraag indienen om een erkend leerbedrijf te worden. De SBB toetst dan of het bedrijf daadwerkelijk een goede leeromgeving biedt voor een BBL leerling. Daarbij wordt gekeken naar de begeleiding van de BBL-er maar ook naar de veiligheid op en rondom de werkplek. Werkt men bijvoorbeeld met veilige machines en zijn er voldoende aanspreekpunten voor de BBL-er wanneer deze vragen heeft met betrekking tot de opleiding of de werkzaamheden. Een goede werkinstructie is belangrijk. Veel bedrijven in de techniek werken daarom op basis van VCA.

VCA en BBL
VCA betekent Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en is een belangrijk aspect van het veilig en gezond werken in de techniek. Veel bedrijven in de techniek werken op basis van de richtlijnen die worden geboden vanuit het VCA. Deze bedrijven hebben VCA gekoppeld aan hun arbobeleid. Veel bedrijven die VCA gecertificeerd zijn hebben ook van de SBB goedkeuring gekregen om BBL-ers te begeleiden. Dat betekend dat deze VCA gecertificeerde bedrijven vaak erkende leerbedrijven zijn maar dat hoeft niet. Daarom moeten BBL-ers van te voren goed informeren of het daadwerkelijk een erkend leerbedrijf is of niet. Wanneer een BBL-er gaat werken bij een erkend leerbedrijf dat tevens VCA gecertificeerd is zal de BBL-er zelf ook een VCA Basis moeten behalen. Dit kan een onderdeel van de opleiding vormen als je een technische opleiding volgt in bijvoorbeeld de installatietechniek, elektrotechniek maar ook in de bouw.

BBL opleiding volgen via een Technisch uitzendbureau
Als je hebt besloten om een technische BBL opleiding te gaan volgen heb je vaak de keuze uit een enorme hoeveelheid erkende leerbedrijven. De keuze voor een bepaald leerbedrijf kan daardoor heel moeilijk zijn. Steeds meer BBL-ers kiezen er daarom voor om een technisch uitzendbureau of een VCU uitzendbureau te vragen om hulp. Een technisch uitzendbureau heeft vaak een goed beeld van de markt en kan daardoor de BBL-er goed ondersteunen bij het kiezen voor een bedrijf dat goed aansluit bij de wensen en opleiding van de BBL-er. Een technisch uitzendbureau weet daarnaast vaak ook welke bedrijven uitdagende projecten bieden en welke niet. Ook het machinepark en het personeel van een bedrijf is een belangrijk aspect. Veel uitzendbureaus bemiddelen uitzendkrachten bij verschillende bedrijven in de techniek. Vanuit deze uitzendkrachten horen de uitzendbureaus hoe bedrijven met hun personeel omgaan en wat de werksfeer is. Dat is ook een belangrijk aspect om mee te nemen in de keuze voor een erkend leerbedrijf om een BBL opleiding succesvol af te ronden.

BBL opleiding via Technicum uitzendbureau

De website Technischwerken.nl heeft een samenwerkingsverband afgesloten met uitzendbureau Technicum. Dit uitzendbureau is VCU gecertificeerd en is al decennia lang actief in het bemiddelen en detacheren van technisch personeel. Bovendien heeft het uitzendbureau Technicum ook verschillende BBL-ers ondergebracht bij erkende leerbedrijven. De opleidingscoördinators en consultants van Technicum ondersteunen de BBL-ers bij de vorderingen met betrekking tot hun opleiding. Bovendien hebben deze opleidingscoordinators een uitstekend contact met mbo-opleidingsinstituten door heel Nederland. Als je interesse hebt in een BBL traject kun je een bericht sturen via het contact-formulier van Technischwerken.nl of je kunt het speciale aanmeldformulier voor een BBL-traject invullen. Dit aanmeldformulier vind je via de knop ‘BBL’.