Duitsland haalde in 2023 ruim de helft van de stroom uit hernieuwbare bronnen

Het afgelopen jaar heeft Duitsland in totaal 56 procent van haar elektrische stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Voorbeelden van hernieuwbare bronnen zijn wind en waterkracht. Ook zonlicht is een belangrijke hernieuwbare energiebron. In feite kunnen wind, zon en waterkracht voortdurend worden gebruikt en niet opraken. Dat maakt deze energiebronnen niet alleen duurzaam maar ook hernieuwbaar. Een groot deel van de hernieuwbare energie heeft Duitsland gehaald uit waterkracht. Dat komt omdat het in 2023 veel heeft geregend in Duitsland. De waterkrachtcentrales hebben daardoor ongeveer 16,5 procent meer energie opgewekt ten opzichte van een jaar eerder.

Windenergie

Daarnaast hadden ook windmolenparken meer energie opgewekt in Duitsland. In totaal steeg de elektriciteitsproductie vanuit windmolenparken met 18 procent. Dat is omgerekend 119 terawattuur. Voor Duitsland is deze energieproductie een record. Er werd niet eerder in dat land zoveel elektrische energie geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen. Duitsland heeft de afgelopen jaren veel investeringen gedaan in windmolenparken. Deze investeringen leveren nu daadwerkelijk ook een hogere productie van duurzame stroom op. Er werd echter wel onderhoud uitgevoerd aan windmolenparken op zee en de bijbehorende leidingen. Daardoor daalde de opbrengst van windturbines die offshore waren geplaatst.

Aardgas en steenkool

Overigens nam de productie van duurzame stroom uit zonnepanelen nauwelijks toe. Dat heeft ook met het weer te maken. Er was minder zon waardoor de zonnepanelen ook minder zonlicht hebben omgezet in elektriciteit. In 2045 zou Duitsland klimaatneutraal willen zijn. Dan moet het land echter nog wel stappen maken. Toch mag Duitsland ook terugkijken op een aantal belangrijke beslissingen. Zo zijn de laatste kerncentrales van Duitsland in april vorig jaar gesloten. Verder is er minder steenkool gebruikt in energiecentrales om elektriciteit te produceren. Echter worden energiecentrales nog wel volop gebruikt. De brandstof is echter steeds minder vaak steenkool. In plaats daarvan wordt aardgas gebruikt wat een schonere verbranding oplevert dan steenkool en bruinkool. Bijkomend voordeel was de lagere gasprijzen het afgelopen jaar. De elektriciteit die door aardgascentrales werd opgewekt was daardoor goedkoper en daarmee aantrekkelijker voor afnemers.