Duitsland is steeds succesvoller in de productie van energie uit hernieuwbare bronnen. In de eerste zes maanden van dit jaar kwam ruim de helft van alle stroom die in Duitsland verbruikt werd uit zonlicht en windkracht. Het percentage dat genoemd is komt uit op 52 procent. Hoewel in Nederland ook veel aandacht is voor hernieuwbare energie loopt Nederland nog wel achter op Duitsland op dit gebied. Duitsland maakt goede stappen. In de eerste helft van 2022 haalde Duitsland nog 47 procent van de hernieuwbare energie uit duurzame energiebronnen. Doordat er in Duitsland met name veel meer zonnepanelen worden geplaatst kan er ook veel meer elektrische energie uit panelen worden gehaald. Onderzoeksbureau ZSW en koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW hebben dit aangetoond.
Hernieuwbare energie
Ook in Nederland zijn veel zonnepanelen geplaatst op woningen daarnaast zijn er ook veel windmolens in Nederland geplaatst. Dat zorgt er voor dat ook in Nederland steeds meer stroom komt uit hernieuwbare energiebronnen. Ongeveer 46 procent van alle stroom die in Nederland is verbruikt in de eerste helft van 2023 kwam uit deze hernieuwbare energiebronnen. Zowel Nederland als Duitsland proberen al jaren de hoeveelheid stroom uit kolencentrales en gascentrales te beperken door andere energiebronnen in te zetten. De hernieuwbare energiebronnen uit zonlicht en windkracht zijn daarbij zeer effectief. Toch kleven er ook nadelen aan deze energiebronnen. Deze hernieuwbare energiebronnen zijn namelijk gekoppeld aan weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld hard waait en de zon heeft voldoende ‘kracht’. Dan kan er veel duurzame energie worden opgewekt. Soms zelfs teveel duurzame energie waardoor er piekbelasting kan ontstaan op het stroomnet.
Weersomstandigheden
Als er echter te weinig gunstige weersomstandigheden zijn kan er te weinig duurzame stroom beschikbaar komen op het lichtnet. Dat zorgt er vervolgens voor dat elektriciteitscentrales die op aardgas of op kolen draaien extra moeten produceren. Elektrische energie laat zich namelijk ook in 2023 moeilijk opslaan. BDEW-directeur Kerstin Andreae van Duitsland geeft aan dat er meer energie opgewekt zou moeten worden uit waterstof. Deze waterstof zou duurzaam geproduceerd kunnen worden uit water als men daarvoor elektriciteit gebruikt. De waterstofcentrales zouden de energiecentrales die op aardgas of kolen draaien in de toekomst moeten vervangen.