Duitsland gaat drie kerncentrales sluiten op vrijdag 31 december 2021

Duitsland gaat op vrijdag 31 december 2021 de helft van haar kerncentrales sluiten. In totaal worden dus drie van de zes kerncentrales van Duitsland gesloten. Dat is de op een na laatste stap met betrekking tot de afschakeling van kernenergie in Duitsland. Sinds de ramp met de kerncentrale van het Japanse Fukushima heeft Duitsland de toekomst van haar kerncentrales heroverwogen. Inmiddels is Duitsland tot de conclusie gekomen dat het land afscheid moet nemen van kernenergie. Na het sluiten van drie kerncentrales blijven er nog wel drie andere kerncentrales operationeel.

Dat duurt echter niet lang als het aan de Duitse regering ligt. De overgebleven kerncentrales zullen namelijk sluiten rond het einde van 2022. Op vrijdag 31 december 2021 worden de drie kerncentrales Brokdorf, Grohnde en Gundremmingen gesloten. Deze kerncentrales zijn ongeveer 35 jaar in gebruik geweest als elektriciteitscentrales. Aan het einde van 2022 zullen de overige drie kerncentrales Isar 2, Emsland en Neckarwestheim II gesloten worden. De zes kerncentrales waren gezamenlijk in 2021 verantwoordelijk voor 12 procent van de elektriciteitsproductie in Duitsland.

Het sluiten van kerncentrales zal naar verwachting in totaal 1,1 miljard euro gaan kosten. Deze schatting heeft het energiebedrijf E.ON gemaakt. Dit is echter gemoeid met het sluiten van de energiecentrales. Als men de kosten van het ontruimen, ontmantelen en opruimen van de centrales en het nucleaire restmateriaal in de beraming meeneemt dan zal er nog een bedrag bij komen. Deze kosten worden geschat op 9,4 miljard euro. Het ontmantelen van de kerncentrales zal naar verwachting duren tot 2040.