België gaat in 2016 beter communiceren over kerncentrales

België is eind 2015 meerdere keren in het nieuws geweest over de veiligheid en de betrouwbaarheid van haar kerncentrales. Vanuit Nederland en Duitsland is er kritiek geuit op de manier waarop België de omringende landen op de hoogte bracht van de ontwikkelingen omtrent haar kerncentrales. België beloofd echter beter te communiceren met de buurlanden over zijn kerncentrales. Een woordvoerster van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft dat maandag gezegd.

Specialisten uit de buurlande mogen van België ook inspecties gaan uitvoeren in het nucleaire deel van de kerncentrales. Op maandag 18 januari sprak de Belgische minister Jambon met de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Camille Gira. Dit werd bekend gemaakt door persbureau Belga. Tijdens de ontmoeting tussen de minister en staatssecretaris werden de veiligheidsmaatregelen van de Belgische kerncentrales toegelicht.

Op woensdag 20 januari gaat minister Jambon samen met de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, naar de Belgische kerncentrale van Doel. Tijdens dit bezoek wordt een gezamenlijke inspectie uitgevoerd om de Nederlanders te laten zien dat de Belgische kerncentrales veilig en betrouwbaar zijn. Vanuit Nederland en met name de zuidelijke Nederlandse gemeenten is eerder verontrustend gereageerd op de technische problemen in de Belgische kerncentrales.

Reactie van Technisch Werken

Het is goed dat België deze stappen zet. Als mensen ongerust zijn is de enige oplossing het verschaffen van duidelijke antwoorden.  De gezamenlijke inspectie die is gepland maakt duidelijk dat België zelfverzekerd is over de kwaliteit van haar kerncentrales. De Belgische kerncentrales zijn al wat jaren in gebruik en daardoor neemt de kans op technische problemen toe. Door regelmatig onderhoud en revisie van de installaties kan men trachten het aantal technische problemen zoveel mogelijk te reduceren.