Defensie wil cyberexperts als reservist

Een woordvoerder van Defensie heeft zaterdag 2 november gemeld dat Defensie behoefte heeft aan cyberexperts. Deze cyberexperts zouden volgens Defensie een antwoord kunnen vormen op de digitale dreigingen waarmee de samenleving in toenemende mate wordt geconfronteerd. Defensie wil snel en effectief op deze cyberdreigingen inspelen. Daarom zoekt Defensie in totaal 150 nieuwe medewerkers die verstand hebben van cyberdreigingen en cybercriminaliteit.

De gewenste 150 medewerkers moeten cyberdeskundigen zijn. Het is een behoorlijk aantal. Deze cyberdeskundigen worden op verschillende manieren gerekruteerd. Daarbij wordt ook gekeken naar hackers. Defensie wil inderdaad ook hackers in dienst nemen. Deze hackers moeten wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Hierbij gelden dezelfde voorwaarden als voor ander personeel. Dit werd benadrukt door de woordvoerder van Defensie. De hackers moeten niet crimineel zij maar juist ethische hackers zijn. Deze ethische hackers worden ook wel de ‘white hats’ genoemd.

De 150 cyberdeskundigen zullen niet fulltime bij Defensie in dienst zijn. Ze worden ingezet als reservist. Hiervoor krijgen de cyberdeskundigen net als alle reservisten ook een militaire basisopleiding. De cyberdeskundigen kunnen hun baan in de burgermaatschappij naast hun reservistenwerk behouden.

Reactie Technisch Werken
Binnen Defensie zijn uiteraard al experts aanwezig op het gebied van cybercriminaliteit en cyberterrorisme. Het is een verstandige zet van Defensie om deze groep experts verder uit te bereiden. Tegenwoordig worden veel terroristische aanslagen via internet voorbereid. Daarnaast zijn er ook aanvallen van criminele hackers op digitale systemen van banken, nutsbedrijven en overheidsinstellingen. Deze kunnen grote gevolgen hebben voor de maatschappij. Goed geplande cyberaanvallen kunnen zelfs een deel van de maatschappij ‘lam leggen’. Goed dat de overheid hier werk van maakt. Nu afwachten of de overheid voldoende cyberexperts beschikbaar kan krijgen die als reservist willen werken en daarnaast niet betrokken zijn geweest bij criminele hackerspraktijken. Defensie heeft weer een uitdaging.